Sus

12 state critică restricțiile impuse cerealelor ucrainene

Agroind Cauaceu SA / Articole  / 12 state critică restricțiile impuse cerealelor ucrainene

12 state critică restricțiile impuse cerealelor ucrainene

Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis unilateral importul de cereale și alte produse agricole din Ucraina la jumătatea lunii aprilie 2023, pentru că afluxul acestor produse în urma ridicării taxelor vamale UE în mai 2022, a provocat o saturație a silozurilor în țările mai sus menționate și o scădere a prețurilor locale. Comisia Europeană a încheiat un acord la sfârșitul lunii aprilie 2023 cu aceste patru state și cu România care prevedea „măsuri de salvare” care să le permită blocarea pe teritoriul lor a comercializării grâului, porumbului, rapiței și floarea-soarelui din Ucraina, cu condiția ca aceste state să nu împiedice tranzitul produselor către alte țări europene.

Aceste măsuri de „limitare selectivă a importurilor” din Ucraina, adoptate „fără consultarea statelor membre”, ridică „îngrijorări serioase, deoarece conduc la un tratament diferențiat în cadrul pieței interne chiar dacă aplicarea acestuia este temporară și excepțională”, se arată într-o scrisoare trimisă Comisiei de miniștri din Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos și Slovenia.

„Cel puțin, este nevoie de o clarificare” cu privire la articularea cu normele europene, obligațiile Uniunii legate de acordul său vamal cu Ucraina și impactul pentru alte state membre, continuă scrisoarea. „Această lipsă de transparență este gravă, într-un context în care Comisia spune că este pregătită să mențină aceste măsuri” în cadrul prelungirii cu un an, din 6 iunie 2023, a scutirii de taxe vamale la importurile din Ucraina. Însuși președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat marți „măsurile protecționiste severe, chiar crude”, cerând „eliminarea tuturor restricțiilor cât mai curând posibil”.

Cei doisprezece miniștri își doresc și „discuții suplimentare” înainte de a aproba ajutorul de 100 de milioane de euro propus la jumătatea lunii aprilie de către Comisie pentru fermierii afectați din țările estice, cerând „explicații” cu privire la utilizarea acestor fonduri. Un prim plic de 56,3 milioane de euro a fost acordat la sfârșitul lunii martie. Comisia a indicat că va răspunde la scrisoare: „Evident că vom prezenta argumentele pentru care considerăm (aceste măsuri) necesare, în special pentru garantarea tranzitului, pentru că era important pentru noi ca trecerea cerealelor ucrainene să poată continua”, a explicat un purtător de cuvânt.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.