200 de fermieri alături de Agroind Cauaceu la simpozionul din luna lui Cuptor
Cum și-a obisnuit de câțiva ani partenerii, Agroind Cauaceu organizează la începutul fiecărei campanii de semănat un simpozion prin care își prezintă politica comercială referitoare la toate produsele ce vor fi comercializate și, în același timp, prezintă tehnologiile pe care le utilizează și le aplică în ferma de la Diosig. Anul acesta, simpozionul organizat de Agroind Cauaceu a fost găzduit de hotelul Hilton din Oradea, în data de 27 iulie. Dan Corbuț, directorul general al Agroind Cauaceu a mai anunțat “două produse noi cu care vrem să venim în fața dumneavoastră – unul începând chiar din această toamnă, celălalt probabil începând de anul viitor,” și a continuat cuvântul introductiv spunând că “în fermele noastre, încercăm să utilizăm o tehnologie de un nivel foarte ridicat, să aplicăm produse foarte bune, de unde rezultă că și rezultatele sunt pe măsură. Orice ban investit în plus în pământ ne aduce profit. Dacă am investit cu 100 de lei mai mult într-un hectar de grâu, nu înseamnă că vom scoate de acolo numai acea sută de lei; o să scoatem mult mai mult și acest lucru o să vi-l demonstrăm azi.”
În continuare, Mihai Budai, specialistul Agroind Cauaceu, a prezentat principalele culturi tehnologice la cultura de cereale păioase și tehnologia culturii la rapița de toamnă. Prima parte a prezentării a fost dedicată rapiței de toamnă și au fost atinse principalele lucrari și tehnologii specifice acestei culturi: pregătirea terenului, rotația culturilor, programul de fertilizare, semănatul, combaterea buruienilor, combaterea bolilor și dăunătorilor toamna și primăvara, precum și lucrările specifice culturii de rapiță.
“La rapiță, pregătirea terenului este cea mai importantă verigă. Semințele sunt mici, se seamănă la suprafață, răsărirea este grea, de aceea, este indicată o pregătire riguroasă a terenului. Dacă acum avem o perioadă foarte bună, în săptămâna aceasta și în următoarea trebuie să pregătiți terenul pentru a fi semănat, urmând ca ulterior să aplicați îngrășăminte și să mai faceți o lucrare cu combinatorul. Cât despre semănat, încercați să semănați mai devreme, chiar începând cu 17 – 18 august, și nu semănați des: până în 55 bg/m2. Dacă semănăm până spre 10 octombrie, atunci putem majora norma de sămânță cu 15 – 20%. Și la adâncimea de semănat apare o problemă, pentru că dacă se face semănatul în sol reavăn, cu umiditate, atunci sunt suficienți 2 – 3 cm. Dacă se seamănă însă în sol uscat, trebuie să semănăm la 3,5 – 4,5 cm, pentru că dacă, de exemplu, semănăm la 2 – 3 cm și vin 4 – 5 litri de ploaie, sămânța încolțește, vine uscăciunea și planta moare. Dacă semănăm la 3,5 – 4,5 cm, planta nu va răsări decât atunci când va primi 7 – 10 litri de apă, ceea ce îi va asigura nu numai încolțirea, dar și formarea rădăcinii și răsărirea.
La cultura de rapiță, în ultimii ani am fost forțați să facem o rotație simplă grâu – rapiță, dar vă recomandăm să încercați să cultivați doi ani păioase și un an rapiță. Nu cultivăm rapița după soia și floarea – soarelui. Rapița valorifică foarte bine îngrășămintele, de aceea trebuie să fie fertilizată cu hormonale de triplu îngrășăminte și neapărat și sulf, pentru că rapița este poate cea mai mare consumatoare de sulf, ca plantă de cultură. Primăvara este indicată aplicarea unui azot ureic, cu eliberare prelungită, complementar cu trioxid de sulf, astfel că acea eliberare prelungită va asigura hrană pentru 4 – 5 săptămâni, atât timp cât rapița nu este vorace și se dezvoltă mai încet. La următoarea fertilizare, la buton floral (sfârșitul lunii aprilie), trebuie date încă 30 – 50 kg de substanță activă, ideală fiind cu nitrocalcar care are și oxid de calciu și oxid de magneziu ca microelemente. Rapița iubește foarte mult borul, de aceea un tratament cu bor va asigura atât sănătatea plantei, cât și o producție cu 300 – 500 kg în plus.
Trebuie să acordăm o atenție deosebită îmburuienării, pentru că aceasta poate reduce producția la jumătate sau poate chiar să o aducă undeva la 800 – 1200 kg la hectar – un lucru foarte periculos – și este păcat să nu investim în erbicidare și să obținem producții de peste 3000 de kg la hectar.
O mare atenție trebuie acordată combaterii dăunătorilor la rapiță, care este foarte sensibilă. Ați văzut în toamnă cum scheletuiesc larvele de rapiță, de aceea trebuie făcute două tratamente cu insecticid de contact, tratamentul fiind unul ieftin. Problema puricilor o rezolvăm prin tratamentul seminței, și trebuie avută mare atenție la înflorire la gândacul lucios și mare atenție cu albinele: prefer să folosim produse care sunt prietenoase cu albinele, gen acetamiprid sau thiacloprid. Cel mai periculos dăunător la rapiță și cu o influență majoră asupra producției (scădere de peste 1.000 kg/ha) este gărgărița tulpinilor de rapiță, care atacă în primăvară și, din păcate, din cauza temperaturilor scăzute, a trebuit să facem chiar trei tratamente. Deci, apare în valuri și nu poate fi controlată, de aceea trebuie să le urmăriți cu capcane și când reapar, trebuie să repetați tratamentul. Și gândacul păros este o problemă: se poate combate doar cu doze duble de insecticide puternice.
Rapița are o grămadă de boli, între care cea mai periculoasă este putregaiul alb. De aceea este indicat un tratament cu produse de calitate la înflorire. Și în toamnă este indicat tratamentul și neapărat trebuie utilizat un produs care are și un retardant de crestere sau, dacă nu, trebuie să aplicați unul specific pentru ca rapița să-și poată întări rădăcina și să treacă mai bine peste iarnă. Tratamentul 2 se face primăvara la alungirea tijei sau, dacă îl întârziem și îl facem atunci când 30 – 40% din plantele din lan sunt înflorite, odată cu el facem și tratamentul contra gândacului lucios, dar trebuie să avem în vedere că produsele folosite să fie prietenoase cu albinele.
Cea de-a doua parte a prezentării susținută de Mihai Budai s-a referit la principalele verigi tehnologice la cultura cerealelor păioase, în cadrul cărora au fost punctate rotația culturilor, programul de fertilizare, sămânța și semănatul, tratamentele seminței, lucrările specifice de îngrijire a solului, tratamentele fitosanitare și rezultatele loturilor de cereale păioase de la ferma din Diosig.
“După orz și orzoaică să nu faceți niciodată fertilizare repetată cu azot, doar o priză unică la desprimăvărare. La orz și orzoaică este obligatoriu să folosiți un retardant de creștere, pentru că este o cultură care cade foarte ușor și astfel se pot reduce producțiile cu până la două tone. Încercați să începeți semănatul mai devreme, pentru că avem exemplul toamnei trecute, când a venit un val de ploi și timp de 20 de zile nu am mai putut intra pe teren, așadar, în jurul datei de 20 – 21 septembrie se poate începe semănatul. Nu știu dacă ați observat, chiar dacă ați semănat după ploi, soiurile străine au continuat înfrățirea în primăvară și ați obținut producții satisfăcătoare. Ați văzut că, odată cu venirea ploilor și încălzirea vremii, au înfrățit și au realizat producții mulțumitoare. Au fost probleme cu viermii sârmă, mai ales în locurile joase, sunt probleme cu afidele, care înțeapă, sug seva, realizând astfel porți de intrare pentru viroze, care produc îngălbenirea și piticirea grâului, respectiv producții mai mici cu 1500 – 2000 de kg.
Referitor la glutenul din 2017, am analizat din punct de vedere agronomic ce s-a întâmplat: am observat că planta-mamă a avut boabe sticloase, normal dezvoltate și cu culoarea caracteristică, dar, din cauza perioadei 22 – 24 aprilie, când am avut – 2 sau – 4 grade, frații au fost încetiniți din dezvoltare, chiar stagnați. Ei au pornit ulterior mai greu și calitatea producției nu a fost la nivelul plantei-mamă.
În ce privește programul de fertilizare, este bine să știți că nu trebuie să neglijați potasiul; este indicat să folosți o formulă de triplu complet, iar pentru grâu este benefic să primească și sulf, pentru că este consumator de sulf. Este foarte important să aplicăm fracționat, pentru că asigurăm hrana atunci când este nevoie și în cantiatea necesară, iar la desprimăvărare să folosim un azot ureic care să lucreze timp de 4 – 5 săptămâni, să fie la dispoziția plantei, fiindcă în prima parte a vegetației planta nu are nevoie de un consum atât de mare de azot. În perioadele administrării, să fie cu azot care se dizolvă ușor, respectiv amoniacal și nitric. Consumul maxim este la 2 -3 internodii, când trebuie apicată neapărat o fertilizare. După cum știți, la soiurile străine, norma de sămânță este mai redusă, dar în condițiile în care se întârzie semănatul sau dacă avem un pat germinativ prost pregătit, trebuie să o mărim cu 20 – 25%.
Semănatul orzului este preferabil să se facă între 5 – 10 octombrie, ca să nu fie foarte dezvoltat în iarnă, când va fi o masă vegetativă foarte mare și, astfel, va fi predispus în primăvară la îmbolnăviri.
Referitor la combaterea buruienilor, ne-am confruntat cu toții cu cea mai mare problemă: iarba vântului. Din acest an, imediat după semănat sau între 2 – 4 frunze ale cerealelor păioase, inclusiv orz, orzoaică, secară, triticale, aplicăm un produs pe bază de pendimetalin, și astfel, într-un mod mai ieftin, putem rezolva problema cu iarba vântului.
Daca erbicidați în primăvară cu hormonale, respectiv Dicamba, numai până la primul internod, fiindcă după aceea pot interveni necazuri. Atenție la buruienile problemă – lipicioasa și coada calului – contra cărora trebuie să folosiți erbicide pe bază de fluroxipir. În ce privește combaterea căderii, în anii ploioși, când am fertilizat abundent cu azot devine necesară utilizarea unui regulator de creștere folosit primăvara cât mai devreme, respectiv cu tratamentul 1 și erbicidat. Este esențial ca la erbicidat să aplicați îngrășăminte foliare și să nu treceți de concentrația de 1,5% substanță activă, deci la 100 de litri de apă să nu aveți mai mult de 1,5 kg de substanță activă. Așadar, tratamentele fitosanitare sunt necesare, la fel cum este necesară repetarea lor, fiindcă dacă avem ploi ni se îmbolnăvesc plantele. Aș vrea să remarc faptul că mulți dintre dumnevoastră ați avut atat de viermele roșu al paiului, de aceea, și când observăm zborul de viespea paiului, trebuie să omorâm adulții, ca să nu depună ouă care ulterior devin larve și mănâncă în zona rădăcinilor. Mai trebuie să fim atenți la două boli care se combat greu și care, din păcate, nu prea mai răspund la produsele tradiționale: septorioza și helmintosporioza. Este recomandată folosirea unei substanțe noi, clorotalonil, care are un efect foarte bun.
În mod normal, putem controla o cultură cu două tratamente, dar în anii ploioși, când crește probabilitatea de infecție, va trebui să aplicăm și un al treilea tratament. De exemplu, la tratamentele pentru fuzarioza spicelor este indicat să se folosească produse care certifică rezultatele de combatere – propioconazol, propiconazol și difenoconazol.”
În continuarea simpozionului, Raul Savin, directorul comercial al Agroind Cauaceu a prezentat politica comercială a companiei pentru toamna acestui an, cu ofertele pentru culturile de cereale, tratament sămânță și pesticide.
Noul produs, Agroind Help, a fost prezentat de Cătălin Rus, directorul general al firmei Diosoft, dezvoltatorul acestei aplicații. “Agroind Help este una dintre cele mai complexe aplicații mobile destinate fermierilor, concepută pentru a oferi cele mai bune soluții pentru principalele provocări cu care se confruntă aceștia. Aplicația furnizează întregul suport tehnic pentru creșterea și dezvoltarea culturilor: de la analizele de apă și sol, la rotația culturilor, ghidul nutrienților și chiar la simulatorul de înființare a culturii,” a declarat Cătălin Rus Una dintre cele mai bine documentate secțiuni ale aplicației (atât descriptiv cât și vizual) este Ghidul de combatere a buruienilor, bolilor și dăunătorilor ce afectează principalele culturi din România, o adevărată bibliotecă digitală destinată fermierilor, concepută pentru a oferi cele mai bune soluții pentru principalele provocări din câmp pentru un profit maxim. ”Vă conectăm la cele mai profitabile soluții, vă conectăm la viitor”, a mai adăugat managerul firmei Diosoft. Aplicația Agroind Help urmează să fie lansată la începutul anului viitor.
Cel de-al doilea produs nou prezentat în cadrul simpozionului este un program de cartare realizat de compania Minear Laboratoare, condusă de Mihai Dehelean.
”Solul este o entitate vie, în sol, în fiecare moment există activitate, bacteriile, ciupercile, toate insectele care sunt acolo lucrează și transformă materia organică în elemente nutritive care apoi sunt absorbite. Vă rog să considerați solul ca pe o persoană, nu ca pe o rocă. Solul este ceva viu, de care trebuie să avem grijă și care se degradează în timp dacă nu avem grijă de el. Primul lucru ce trebuie făcut atunci când pornim o activitate într-o parcelă sau într-o fermă nouă este analiza solului. După ce vedem ce avem însol, putem face niște proiecte de îmbunătățire a culturilor pe care le vom cultiva acolo. Mă surprinde plăcut faptul că cei din străinătate care vin în România și care cumpără câte o fermă, ne sună să venim să facem analiza solului și recomandări de fertilizare. Avem dotări de ultimă generație cu ajutorul cărora ne putem permite prețuri minimale, foarte bune pentru analizele de sol.
Analiza solului se face de preferință din patru în patru ani, timp în care se menține un echilibru în compoziția elementelor din sol, după care trebuie refăcute analizele deoarece urmează unele schimbări sau se acumulează anumite elemente ca fosforul sau azotul sau dispar unele care s-au aplicat mai puțin la culturile precedente. Analiza solului trebuie făcută ca să nu risipim anumite îngrășăminte. Sunt zone, parcele, în care este fosfor sau potasiu sufucient, așa că nu este nevoie să mai aplicăm. Toată lumea lucrează, mai ales la grâu, cu fosfor și atunci, nefiind ploi suficiente și nefiind umezeală destulă, el nu s-a solubilizat și a rămas în sol, așa că, după trei sau patru ani există în sol o cantitate peste care nu mai necesită să dați fosfor. De asemenea, există posibilitatea să fie o cantitate mare de nitrați în sol, și atunci trecem în cealaltă extremă: solul se degradează, se produce o acidifiere a solului și la un ph mai mic de 6 – 6,2 plantele nu mai asimilează și apar probleme mari.
Avem trei tipuri de probe: analiza de bază, care cuprinde ph-ul, textura, calciu, carbonat de calciu, humusul, azotul, fosforul și potasiul. Credem că acestea sunt elementele și analizele de bază pe care trebuie să le aibă în vedere fiecare fermier atunci când își stabilește planul de fertilizare. Avem apoi analiza lărgită, ce cuprinde și microelementele: magneziu, mangan, zinc, fier, natriu. În fine, avem o analiză completă în care intră metalele grele: cadmiu, plumb, nichel și alte solicitări ce pot să apară. De asemenea, ar mai fi și analiza cu aplicare prin satelit, care poate să fie analiza de bază sau cea lărgită.” Și acest proiect va începe din toamna acestui an.
“O agricultură performantă și producții mari nu pot fi realizate fără să avem un pământ sănătos, un pământ căruia știm să-i dăm ceea ce are nevoie planta. Până azi, nu cred că am avut un an prost, și aici mă refer la cultura de rapiță, orz, orzoaică și grâu. Pentru cei care au ales să mizeze anul trecut pe cultura de rapiță, cred că a fost cea mai bună alegere, căci s-au realizat în acest an producții peste așteptări și majoritatea fermierilor cu care au făcut producții undeva la peste 3 tone, avem chiar fermieri care au făcut media pe fermă peste 4 tone. Dar asta nu înseamnă că în acest an toți trebuie să plantăm rapiță. Trebuie să facem o rotație a culturii! De aceea, noi vă recomandăm să vă faceți o structură a culturilor proporțională pe trei, patru sau cinci culturi, câte aveți în fermă și să respectați această proporție. În același timp, orzul, orzoaica și grâul, chiar dacă mulți dintre dumneavoastră nu au reușit să semene în perioada optimă, deși am avut o iarnă foarte lungă, în primăvară culturile s-au comportat destul de bine. Sunt fermieri care au realizat, cel puțin la grâu, producții de 8 tone. Toate aceste lucruri se pot face doar dacă aplicăm o tehnologie bună, dacă folosim produse de calitate și, în primul rând, dacă folosim o sămânță de calitate, certificată și tratată. De la calitatea seminței începe totul”, a spus în încheiere Dan Corbuț, directorul general al companiei Agroind Cauaceu.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.