Sus

BASF vine cu motoarele turate la Simpozionul de Iarnă de la Oradea

Agroind Cauaceu SA / Articole  / BASF vine cu motoarele turate la Simpozionul de Iarnă de la Oradea

BASF vine cu motoarele turate la Simpozionul de Iarnă de la Oradea

BASF și-a turat motoarele la început de an și a dat startul unei noi serii de simpozioane de iarnă – un adevărat raliu desfășurat în cele mai mari orașe din țară. La Oradea, echipa de specialiști de la BASF a prezentat noul portofoliu de produse al companiei în cadrul Grand Prix BASF 2019, eveniment ce s-a bucurat de participarea a peste 200 fermieri în data de 7 februarie 2019, la Opera Events.

Între produsele prezentate s-au remarcat erbicidele Pulsar® Plus, dedicat hibrizilor de floarea soarelui Clearfield® Plus, pachetul de erbicide pentru porumb Rekord™ Max, precum și Biathlon® 4D, ce asigură controlul eficient al buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale păioase.

Un alt produs ce aduce o serie de avantaje importante este regulatorul de creștere Medax® Top, singurul produs de acest gen din România care dezvoltă sistemul radicular.

La categoria fungicide, specialiștii de la BASF au prezentat Pictor®, un fungicid sistemic pentru protecţia culturilor de rapiţă şi floarea-soarelui, Systiva® 333 FS, aplicat odată cu tratamentul semințelor de cereale și și fungicidul Priaxor® EC. Acesta are două substanțe active (fluxapiroxad și piraclostrobin), având nu doar rol fungicid, ci și de vitalizare a plantelor. Noutatea absolută a fost fungicidul Retengo®, care combate cu eficacitate sporită un larg spectru de boli, îmbunătățește eficiența creșterii plantelor de cultură și mărește toleranța la stres pentru culturile de floarea-soarelui și porumb.

Noutatea absolută adusă de echipa BASF Agricultural Solutions a fost însă anunțul intrării BASF pe segmentul de semințe de rapiță și legume. Simpozionul a marcat totodată și lansarea a trei noi hibrizi de rapiță, dintre care doi de tip Clearfield: InVigor 1165, InVigor 1266 CL și InVigor 1166 CL.

 

Mihai Budai despre rolul regulatorilor de creștere

Mihai Budai, directorul tehnic de la Agroind Cauaceu a avut o consistentă intervenție filmată, în care a prezentat importanța utilizării regulatorilor de creștere: „În condițiile în care produci sămânță, interesul este să ai o producție de calitate, o producție mare și, de aceea, vreau să spun că aplicarea regulatorilor de creștere este foarte importantă. Nu neapărat cum se cunoaște la modul general, că un regulator reduce talia plantei, fiindcă implicațiile asupra fiziologiile plantei sunt mult mai complexe.

Regulatorul de creștere de calitate este un regulator care, pe lângă faptul că reduce talia, determină și o scurtare a internodiilor, implicit o îngroșare a paiului, astfel având o dezvoltare mai bună, fără riscuri de cădere a plantelor în cazul vântului puternic, vijeliilor sau ploilor abundente și, mai mult, am constatat, folosindu-l în ultimii ani, că nu afectează dezvoltarea sistemului radicular.

Rădăcinile plantelor continuă să se dezvolte normal, astfel că avem o arhitectură frumoasă a plantei, o talie controlată și, ca atare, putem obține producții de calitate și sporite. Referitor la aplicarea regulatorilor de creștere, nu multă lume face acest lucru în țară. Poate cel mai mult la soiurile tardive și cu talie înaltă. Dar important este să se aplice inclusiv la soiurile de cereale cu talie joasă, deoarece reechilibrează arhitectura plantei și vom obține o dezvoltare normală, evitând o creștere luxuriantă, în detrimentul obținerii unei producții mari. Referitor la aplicarea regulatorului de creștere, aș vrea să fac câteva precizări. În primul rând, nu este bine și nici corect să fie aplicat împreună cu îngrășăminte foliare minerale, din cauza faptului că se creează un efect antagonic. Îngrășmintele aplicate foliar determină o dezvoltare și o creștere mai rapidă, pe când regulatorul vine și îi reduce viteza de creștere și talia, astfel că efectele celor două produse se pot anula.

Este foarte important să ținem cont de faptul că azotul nu trebuie aplicat în priză unică, primăvara, gen 100 – 120 kg/hectar substanță activă, fiindcă planta nu are nevoie, în prima fază, la pornirea în vegetație, decât de 40, maxim 60 kg substanță activă la hectar, datorită faptului că planta își continuă înfrățirea atunci. Așa trebuie stimulată dezvoltarea egală a fraților, să avem o cultură uniformă”, a spus Mihai Budai.

Referitor la aplicarea etapizată a azotului, „foarte importantă este a doua fertilizare, în faza de 1-2 internodii, când consumul este maxim la cultura de cereale păioase, fiindcă atunci are loc diferențierea organelor de reproducere, respectiv în funcție de hrana pe care planta o are la dispoziție, azotul, apa. Planta își reglează nivelul de producție în funcție de acești factori, care au influență mare asupra numărului de spiculețe și a numărului de boabe formate în spiculetețe. Dacă avem cantități suficiente de apă și nutrienți, vom avea și o producție bine reglată la un nivel superior.

Dar, în acest moment, regulatorul de creștere trebuie să fi fost deja aplicat, deoarece ajută foarte mult la o stabilire mai bună a producției, în sensul că favorizează dezvoltarea organelor de producție în detrimentul creșterii luxuriante”, a declarat specialistul de la Agroind Cauaceu.

Cât despre densitățile de semănat, inginerul Mihai Budai a spus că „obligatoriu, la soiurile românești, ele trebuie să fie înfrățite din toamnă, deoarece nu își desăvârșesc înfrățirea în primăvară. În ceea ce privește soiurile străine, care, chiar dacă în toamnă au rămas pe plantă simplă, în primăvară, în condiții normale formează încă 3-4 frați, iar în condiții de primăvară secetoasă formează doar 2-3 frați, dar îi formează și astfel își reglează producția, chiar dacă condițiile sunt vitrege.”

În concluzie, observația specialistului Agroind Cauaceu este că, dacă se aplică regulatorul de creștere, apare o dezvoltare echilibrată a plantei, chiar dacă precipitațiile abundă în primăvară și, odată cu venirea perioadelor cu vânt și vijelii, problemele cu căderea plantelor nu au apărut deloc.

„Pentru beneficiile pe care regulatorul de creștere le aduce în dezvoltarea plantei, în arhitectura ei echilibrată, în reducerea taliei, ar fi foarte bine să fie folosit de fermeri. De fapt, peste tot, în țările din Occident, precum Franța sau Germania, unde sunt suprafețe mai mari cu cereale păioase, fermierii folosesc mereu regulatorii de creștere și nu au probleme cu deprecierea producției din cauza căderii”, a încheiat Mihai Budai.

Pe parcursul evenimentului, fermierii au participat la concursul cu premii ”Conduci și câștigi”. Au fost premiate cele mai rapide și corecte răspunsuri la întrebările legate de produse.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.