Ungaria plafonează prețul produselor alimentare de bază
Ungaria a anunțat că urmează să plafoneze de la începutul lunii februarie prețurile a șase produse alimentare de bază, ca o măsură contra inflației galopante. „Am decis să intervenim pentru a limita prețul la zahărul alb, făina de grâu, uleiul de floarea-soarelui, mușchiul de porc, pieptul de pui și laptele semidegresat”, a declarat primul ministru Viktor Orban într-un video publicat pe pagina sa de Facebook. „Asta înseamnă că în fiecare magazin prețul produselor trebuie să revină la nivelul din 15 octombrie 2021”, a precizat el la încheierea unei ședințe a cabinetului săi, spunând că vrea să „protejeze familiile”.
Inflația a atins în luna noiembrie cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani, cu 7,4% într-un an, propulsată de explozia prețurilor la energie în întreaga Europă. Potrivit statisticilor oficiale, prețurile alimentelor au crescut cu 6%, cel al făinii, de exemplu, sărind la 20% și uleiul la 27%. Guvernul maghiar decisese deja în toamnă să plafoneze prețul combustibilului, astfel încât un litru să nu coste mai mult de 480 de forinți (1,35 euro) la pompă.
Aceste anunțuri vin într-un moment în care Viktor Orban se pregătește pentru alegerile legislative din 3 aprilie, înfruntând pentru prima dată o opoziție unită. Revenit la putere în 2010, acest lider vizează al patrulea mandat consecutiv. El se va confrunta cu Peter Marki-Zay, candidatul unei alianțe de șase partide, care a văzut în această nouă măsură „o admitere a eșecului” și „constatarea că economia maghiară este într-o stare tragică”. „În loc să conducă o politică economică responsabilă, statul plafonează prețuri pentru a lupta împotriva inflației galopante”, a reacționat el pe Facebook.
Prețurile la alimente la nivel mondial au crescut cu 28%, în medie anuală, pentru tot anul 2021 față de anul precedent, potrivit unui comunicat publicat săptămâna trecută de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Costul ridicat al energiei, actuala pandemie de Covid-19 și condițiile meteorologice din ce în ce mai incerte „lasă puțin loc optimismului cu privire la revenirea la condiții de piață mai stabile” în 2022, avertizează FAO.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.