Kievul refuză să reînnoiască restricțiile la exportul de cereale
Ministrul de externe al Ucrainei a criticat țările vecine pentru intenția lor de a limita importurile de cereale din țara sa dincolo de interdicția impusă de Uniunea Europeană, Kievul amenințând că își „apără cu înverșunare” drepturile. Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria au declarat săptămâna trecută că doresc ca Uniunea Europeană să prelungească interdicția, care urmează să expire la 15 septembrie, până la sfârșitul anului, pentru a-și proteja fermierii.
Aceste cinci state au amenințat că vor lua măsuri la nivel național dacă Comisia Europeană nu prelungește restricțiile, pe care le-a autorizat la începutul lunii iunie să se prelungească până pe 15 septembrie. Revine acestor țări să blocheze pe teritoriul lor comercializarea grâului, porumbului, rapiței și floarea-soarelui ucrainene, care provoacă prăbușirea prețurilor pe piețele locale.
„Ne opunem categoric, deoarece această măsură ar încălca regulile comune ale pieței”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, în cadrul unei vizite la Praga, luni, 28 august 2023. Această regulă va încălca acordul dintre Ucraina și Uniunea Europeană, dar mai ales va fi contrară principiului solidarității pe care se bazează Uniunea Europeană.”
Dmytro Kuleba a spus că țara sa este pregătită să colaboreze cu cei cinci membri ai Uniunii Europene pentru a găsi o soluție la această problemă. El le-a cerut, de asemenea, „să nu implice problema exportului de cereale în procesele lor politice interne”, deoarece Polonia, în special, se pregătește pentru alegerile parlamentare. „Dacă se comportă astfel, nu vom avea de ales decât să ne apărăm cu înverșunare drepturile noastre și ale fermierilor ucraineni”, a adăugat Dmytro Kuleba.
Deși este un aliat al Ucrainei, Polonia s-a opus Kievului în privința importurilor de cereale, ceea ce a declanșat o dispută diplomatică între cele două țări pe această problemă. În iulie, un consilier prezidențial polonez, Marcin Przydacz, a declarat că Varșovia acordă prioritate „apărării intereselor fermierilor din Uniunea Europeană, cerând extinderea restricțiilor la importurile de cereale din Ucraina”. Marcin Przydacz a cerut Ucrainei să-și arate aprecierea pentru „rolul pe care l-a jucat Polonia” în sprijinirea acesteia împotriva agresiunii ruse. Kiev a reacționat chemând ambasadorul polonez la ministerul său de externe.
De la începutul invaziei ruse din februarie 2022, Uniunea Europeană a devenit o rută majoră de tranzit și o destinație de export pentru cereale ucrainene.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.