Sus

România și Ucraina au semnat un acord pentru dublarea tranzitului cerealelor

Agroind Cauaceu SA / Articole  / România și Ucraina au semnat un acord pentru dublarea tranzitului cerealelor

România și Ucraina au semnat un acord pentru dublarea tranzitului cerealelor

Premierul român Marcel Ciolacu și omologul său ucrainean au semnat miercuri, 18 octombrie 2023, o înțelegere între cele două guverne, pentru creșterea tranzitului produselor agricole și a coridoarelor de solidaritate între cele două țări. Într-un comunicat de presă comun între guvernele României și Ucrainei, Marcel Ciolacu anunță că dorește să dubleze capacitatea de tranzit a produselor ucrainene prin țara noastră, în urma unei întâlniri cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal. La 18 august 2023, cele două țări și-au exprimat deja dorința de a consolida cooperarea pentru a asigura tranzitul mărfurilor ucrainene.

Într-o declarație de presă, premierul român a afirmat angajamentul guvernului României de a „dubla capacitatea lunară de tranzit” a mărfurilor agricole ucrainene. El declară că a găsit formula cea mai potrivită „pentru a asigura tranzitul cerealelor din Ucraina, protejând totodată piața românească și interesele producătorilor agricoli români”. „La întâlnirea comună de astăzi, am reiterat angajamentul de a dubla capacitatea de tranzit de la 2 milioane de tone pe lună la 4 milioane de tone până la sfârșitul anului. Aproape 30 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzit deja și sunt ferm convins că printr-o coordonare mai bună vom reuși să atingem acest obiectiv ambițios”, continuă Marcel Ciolacu, premierul României.

În comunicatul de presă comun, cele două guverne menționează un „prim pas concret în realizarea parteneriatului strategic” dintre cele două țări, care și-au afirmat deja dorința de a accelera livrarea de mărfuri. Cu acest obiectiv și ținând cont de pagubele cauzate infrastructurii de transport ucrainene, securizarea coridoarelor de solidaritate în vederea creșterii capacității acestora pare esențială. Astfel, reprezentantul României asigură că vor continua „investițiile în infrastructura portului Constanța, în porturile dunărene, dar și în drumuri și căi ferate”.
De asemenea, „România va beneficia de finanțare europeană de 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea a șase puncte de trecere a frontierei de la granița de nord și dezvoltarea altor opt puncte, decizii care vor îmbunătăți fluxul de frontieră dintre România și Ucraina”, se arată în comunicat.

Comisia Europeană a reacționat salutând protocolul de înțelegere dintre cele două guverne, care va „asigura securitatea tranzitului produselor ucrainene” și „crește capacitatea coridoarelor de solidaritate”, amintind rolul cheie al României în acest sens. Premierul României „a apreciat rezultatele concrete obținute în timpul vizitei sale la Kiev”, și a adăugat că părăsește Ucraina cu „certitudinea că relațiile dintre țările noastre progresează într-un ritm accelerat”.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.