Sus

Eurostat: România are cea mai ridicată rată a angajării din UE în agricultură, silvicultură și pescuit

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Eurostat: România are cea mai ridicată rată a angajării din UE în agricultură, silvicultură și pescuit

Eurostat: România are cea mai ridicată rată a angajării din UE în agricultură, silvicultură și pescuit

Potrivit Oficiului European de Statistică Eurostat, în 2020, aproximativ 4,5% totalul ocupării forței de muncă din Uniunea Europeană lucrau în sectorul agriculturii, pescuitului și silviculturii. În majoritatea cazurilor, munca agricolă este sezonieră sau cu jumătate de normă, de cele mai multe ori prestată de familia sau cunoștințele deținătorului fermei în perioadele de recoltă.

Sectorul agriculturii, silviculturii și pescuitului continuă să fie o sursă semnificativă de locuri de muncă, în special în țările din estul și sudul Uniunii Europene. Privind datele regionale NUTS 3, regiunile României Vaslui (61,7%) și Neamț (51,4%) au raportat cele mai mari rate de ocupare în acest sector. În plus, 114 regiuni aveau peste 16,5% din forța de muncă angajată în agricultură, silvicultură și pescuit, cu concentrări în Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia și România.

În cifre absolute, regiunile cu cea mai mare ocupare a forței de muncă în agricultură, silvicultură și pescuit s-au situat predominant în România, cu 8 din primele 10 regiuni. Regiunea Iași din România a avut cel mai mare număr, cu 146 200 de angajați, urmată de alte patru regiuni din România cu peste 100 000 de angajați fiecare. În afară de regiunile din România, doar alte două regiuni au ajuns în primele 10 regiuni NUTS 3 cu cele mai mari cifre de ocupare a forței de muncă în agricultură, silvicultură și pescuit: Sandomiersko jędrzejowski în sud-estul Poloniei și Almería în sudul Spaniei.

Cu un număr atât de mare de angajați în agricultură, România este și țara din Uniunea Europeană unde sunt cele mai multe ferme, aproape o treime dintre cele 9,1 milioane de ferme (31,8%) ființează pe teritoriul nostru. Cu toate acestea, majoritatea sunt ferme mici, de semi-subzistență, producția cărora agricultorii o folosesc parțial sau total pentru a se hrăni la nivel individual sau de familie.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.