Sus

Acord politic european pentru doi ani de tranziție până la noua PAC

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Acord politic european pentru doi ani de tranziție până la noua PAC

Acord politic european pentru doi ani de tranziție până la noua PAC

Negociatorii Parlamentului European și cei din Consiliul Europei au ajuns la un acord pentru prelungirea cu doi ani a aplicării Politicii agricole Comune (PAC), în scopul asigurării tranziției la reforma aflată în negocieri. Acest compromis va fi validat de cele două instituții și actualizat imediat ce vor fi cunoscute cifrele viitorului buget.

Până atunci, va fi aplicată o perioadă de tranziție de doi ani, începând de la 1 ianuarie 2021, în scopul „asigurării continuității plăților către agricultorii și beneficiarii fondurilor de dezvoltare rurală, și pentru a oferi predictibilitate și stabilitate sectorului”, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului European.

Actuala Politică Agricolă Comună se încheie la finele acestui an. Lansată în 2018, reforma acesteia este suspendată pentru moment în ceea ce privește negocierile pentru bugetul multianual al Uniunii Europene. Miniștri europeni ai agriculturii au indicat că nu vor lua nicio poziție fără să cunoască sumele alocate pentru perioada 2021 – 2027.

Politica Agricolă Comună a UE ar trebui să fie redusă în următorul cadru financiar. Neliniștită de această întârziere, Comisia Europeană a propus în noiembrie 2019 aplicarea unei perioade de tranziție de un an. Dar, cum bugetul nu este negociat nici azi, legislatorii au propus o perioadă de tranziție de doi ani.

Compromisul la care s-a ajuns marți, 30 iunie, prevede și „facilitarea accesului pentru agricultori la compensații în caz de scădere importantă a veniturilor și de pierderi cauzate de intemperii sau maladii care lovesc culturile”. Alte măsuri, în materie de impunere, sunt prevăzute la rândul lor pentru a oferi mai mult spațiu statelor membre care vor să-i ajute pe agricultori. În fine, negocierile nu au lăsat loc pentru o schimbare în funcționarea rezervei de criză destinată agriculturii, precizează comunicatul de presă al Parlamentului European.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.