Sus

Aproape 800 de tone de produse fitosanitare chinezești confiscate în Belgia

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Aproape 800 de tone de produse fitosanitare chinezești confiscate în Belgia

Aproape 800 de tone de produse fitosanitare chinezești confiscate în Belgia

Aproximativ 800 de tone de produse fitosanitare „neconforme” importate din China și destinate producătorilor europeni de fructe și legume au fost confiscate în Belgia, în urma unei anchete întreprinse de autoritățile belgiene.

Este vorba despre un erbicid pe bază de bentazon, utilizat pentru cultivarea cepei și fasolei, și de un fungicid a cărui substanță activă este captan, utilizat în cultura de meri și peri, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt belgian pentru securitatea lanțului alimentar. Aceste produse fitosanitare, „neconforme sau suspecte”, sunt importate din China și India prin portul Anvers. „Această confiscare a fost realizată în cadrul anchetei realizate în cooperare cu Parchetul din Anvers cu privire la prezența de substanțe neconforme sau suspecte în produsele fitosanitare, erbicide și fungicide, destinate uzului profesioniștilor în domeniu”, a adăugat aceeași sursă.

O companie belgiană este bănuită de aceste importuri „non conforme”, și după blocarea completă a produselor pe care le comercializează, aceasta nu va mai fi autorizată să le pună pe piață decât sub anumite condiții (analize, certificate de conformitate, etc). Parchetul din Anvers a indicat că pesticidele utilizate în cultura fructelor și legumelor în Belgia și în alte țări europene „pot prezenta un potențial risc pentru sănătatea publică”. Pericolul potențial îi privește pe profesioniștii care utilizează produsele, iar nu pe consumatori. Loturile de pesticide (778 de tone) au fost confiscate în urma a trei acțiuni de percheziție survenite în data de 13 martie în cele trei locații ale companiei, două în Flandra și unul în Valonia.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.