Sus

ONU: Criza alimentară va fi agravată de Coronavirus în 2020

Agroind Cauaceu SA / Articole  / ONU: Criza alimentară va fi agravată de Coronavirus în 2020

ONU: Criza alimentară va fi agravată de Coronavirus în 2020

În 2020, pandemia de Coronavirus riscă să agraveze situația populațiilor aflate în pragul foametei, previne un raport publicat de Organizația Națiunilor Unite.

135 de milioane de persoane din lume, în 55 de țări afectate de conflicte și problemele climatice, s-au aflat într-o situație de „nesiguranță alimentară acută” în anul 2019, anunță raportul mondial despre crizele alimentare pentru 2020, publicat în data de 21 aprilie de diferite agenții ale ONU. Este cea mai ridicată cifră din ultimii patru ani de când există acest studiu, prezentat marți Consiliului de securitate de către Organizația Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură (FAO) și Programul Alimentar Mondial (PAM).

„În acest context, este vital ca programele de ajutor alimentar să fie menținute, între care PAM, pentru că oferă un colac de salvare pentru aproape 100 de milioane de persoane vulnerabile din lume”, declară PAM. „Oamenii care aveau nevoie de ajutor vor avea nevoie de ajutor pentru multă vreme de acum înainte, și noi persoane se vor regăsi în situații de nesiguranță alimentară din cauza Covid-19”, a declarat către AFP Arif Husain, economist-șef la PAM, autor al acestui studiu și co-autor al raportului prezentat în 21 aprilie. „Acest Covid nu putea veni într-un moment mai prost”, a mai declarat el.

În 2019, Africa a plătit un tribut greu acestei situații, cu 73 de milioane de persoane afectate, adică mai mult de jumătate din populație. Între țările cele mai afectate de acest flagel se numără Sudanul de Sud (61%), Yemen (53%) și Afganistan (37%). „Conflictele au fost motorul principal al crizelor alimentare în 2019, dar condițiile climatice extreme și șocurile economice au devenit tot mai importante”, indică raportul, care avertizează asupra factorului agravant care poate deveni Coronavirus.

Creșterea de 22 de milioane de persoane afectate în raport cu raportul din 2019 este dată de adăugarea de țări și regiuni suplimentare, dar făcând o comparație între cele 50 de țări care se regăseau în rapoartele 2019 și 2020, populația în criză a crescut de la 112 la 123 de milioane. Se manifestă o agravare a nesiguranței alimentare în zonele de conflict cum sunt Republica Democrată Congo sau Sudanul de Sud, sau țările afectate de agravarea secetei sau de situația lor economică, cum sunt Haiti, Pakistan și Zimbabwe.

Pe plan economic, situația s-ar putea agrava foarte rapid pentru 55 de țări afectate de criza alimentară și listate în raport, ținând cont de epidemia de Coronavirus. Acestea din urmă „au o capacitate limitată, inexistentă chiar, de a face față atât consecințelor sanitare cât și economice” ale acestei crize”.

Pe lângă problemele logistice pe care le creează această criză, ce amenință aprovizionarea țărilor studiate în raport, pandemia de Coronavirus „ar putea crește nivelul nesiguranței alimentare a altor țări”, indică raportul, care citează îndeosebi țările exportatoare de petrol, dat fiind că aurul negru suferă căderi istorice. Practic, în Africa de Vest, impactul epidemiei de Covid-19, adăugată problemelor de secetă și nesiguranței din regiune ar putea provoca o triplare a numărului de persoane amenințate de foamete, care ar putea număra 50 de milioane în august față de 17 milioane în iunie.

Vietnamul, cel de-al treilea exportator mondial de orez, a pus deja embargo asupra exporturilor sale, iar acest embargo coincide cu paralizarea instalațiilor portuare indiene din cauza măsurilor de izolare. Ce rezultă de aici? Orezul thailandez, singurul care a rămas pe piață, a crescut rapid la 570 de euro pe tonă, după care a scăzut la 525 euro, după redeschiderea parțială a pieței vietnameze petrecută săptămâna trecută, ceea ce a reprezentat o adevărată gură de aer pentru țările importatoare. Abdolreza Abbassian, economist principal la FAO concluzionează: „Școlile au fost închise în Occident, multă lume se plânge, dar mesele sunt servite în continuare copiilor. În țările sărace, atunci când școlile sunt închise, înseamnă că micul dejun nu este servit”.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.