Sus

Asia nu mai vrea porci din Germania

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Asia nu mai vrea porci din Germania

Asia nu mai vrea porci din Germania

China, Japonia și Coreea de Sud au anunțat suspendarea importurilor de porci din Germania după ce au descoperit joi, 10 septembrie 2020 un caz de pestă porcină care amenință sectorul deja problematic și dependent de piețele asiatice. Pesta porcină africană a reapărut la finele săptămânii trecute în Germania, cazul fiind depistat la un mistreț, la frontiera cu Polonia, în regiunea Brandeburg. Închiderea pieței de porc, ce reprezintă aproape un sfert din exporturile germane de porc, este o „sursă serioasă de îngrijorare” pentru crescătorii germani, a arătat luni, 14 septembrie 2020, sindicatul agricol DBV.

Germania produce aproximativ 5 milioane de tone de carne de porc pe an, din care jumătate este destinată exportului. China, cea mai mare piață de desfacere pentru Germania, în afara Uniunii Europene, reprezintă 17% din exporturile Germaniei. Cifra a crescut chiar la 70% între anii 2018 – 2019, din cauza ravagiilor făcute de pesta porcină africană în China.

Pierderile Germaniei ar putea fi estimate la miliarde de euro dacă această suspendare se va prelungi, ceea ce reprezintă o lovitură teribilă dată acestui sector față de care germanii își exprimă neîncrederea de o perioadă bună de timp, căci condițiile de viață ale animalelor în crescătoriile intensive fac obiectul unui tsunami de critici în Germania. Mai mult, numeroasele cazuri de infectare cu Covid-19 în abatoarele germane au scos la lumină condițiile proaste de muncă ale salariaților. Consumul de carne a scăzut cu 2,3% între 2018 și 2019 în întreaga țară.

Pentru evitarea unui dezastru economic, organizațiile crescătorilor de animale au cerut guvernului german să negocieze termenii pentru ca „regiunile care nu sunt afectate de maladie să-și poată continua exporturile”, a declarat pentru AFP Bernhard Krüsken, secretar general al DBV. „Suntem în discuții cu aceste țări” a declarat un purtător de cuvânt al ministrului german al Agriculturii, într-o conferință de presă organizată luni, 14 septembrie 2020, care a calificat poziția Chinei ca „foarte dură”, cu atât mai mult cu cât de joia trecută nu a fost detectat niciun caz nou de pestă porcină în țară. Potrivit spuselor purtătorului de cuvânt al ministrului german al Agriculturii, populația de porci domestici din Germania nu a fost atinsă de pesta porcină africană.

Germania se află de câțiva ani sub amenințarea pestei porcine africane. Încă din 2014, maladia s-a propagat în țările din estul Europei (Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, România, Ucraina, Serbia și Moldova), făcând ravagii în rândurile populațiilor porcine. Noi cazuri au fost descoperite în anul 2018 și în Belgia. În ultimele luni, Berlinul a luat măsuri drastice ca utilizarea de câini dresați pentru a găsi mistreții morți sau chiar drone. S-a ajuns chiar la ridicarea unui gard electrificat care se întinde pe o distanță de peste 100 de kilometri la frontiera cu Polonia, în scopul de a împiedica mistreții infectați să intre în Germania. Descoperirea noului caz de mistreț infectat în regiunea Brandeburg va aduce interdicția temporară pentru exporturile de porc din această regiune. Cele 170 de crescătorii din această regiune conțin cca. 750.000 de porci.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.