Sus

SUA mențin taxele pentru importurile europene

Agroind Cauaceu SA / Articole  / SUA mențin taxele pentru importurile europene

SUA mențin taxele pentru importurile europene

Administrația de la Washington a anunțat miercuri, 12 august 2020, că va menține totalul de taxe punitive practicate asupra produselor europene, dar a modificat lista produselor vizate. Este vorba despre un nou capitol al disputei între Statele Unite și Uniunea Europeană, asupra unui diferend comercial ce datează din octombrie 2004, referitor la ajutoarele publice alocate constructorilor de avioane europeni (Airbus) și americani (Boeing).

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a autorizat anul trecut Washingtonul să impună aceste taxe asupra a 7,5 miliarde de dolari de bunuri și servicii europene importate în fiecare an, ceea ce reprezintă cea mai grea sancțiune impusă vreodată de OMC. De atunci, Washingtonul a impus taxe vamale punitive asupra unor importuri din Uniunea Europeană, cum sunt vinul, brânza și măslinele, pentru un total de 25%. Taxele vamale de 10% aplicate avioanelor Airbus au fost ridicate în martie 2020 la 15%. Miercuri, Washington a anunțat că menține la 7,5 miliarde de dolari cifra de bunuri și servicii, cu taxe de 15% pentru industria aeronautică și de 25% pentru restul, în special asupra vinurilor germane, franceze și spaniole și whskies britanice.

Lista mărfurilor atinse de taxe a fost modificată, cu retragerea de la 1 septembrie a unor produse din Grecia și Regatul Unit și adăugarea de produse provenite din Germania și Franța. În cursul lunii iulie 2020, Airbus a anunțat că „s-a conformat total” regulilor impuse de OMC, după ce a avut discuții cu guvernele spaniol și francez pentru plata unor accize mai ridicate consimțită de Madrid și de Paris cu ocazia lansării programului aviatic de long-curier A350. UE a afirmat că această propunere ar trebui să oblige Statele Unite să renunțe „imediat” la represaliile economice impuse în baza acestui conflict. Dar, administrația americană a considerat acțiunile întreprinse de UE ca fiind insuficiente, arătându-se însă deschisă la căutarea unei soluții. „UE și statele membre nu au întreprins acțiunile necesare pentru a se conforma deciziilor OMC”, a declarat într-un comunicat reprezentantul american al comerțului, Robert Lighthizer. „Totodată, Statele Unite s-au angajat în găsirea unei soluții pe termen lung a acestui conflict. În consecință, Statele Unite vor demara un nou proces cu UE în încercarea de a obține un acord pentru remedierea practicilor care au adus prejudicii industriei aeronautice americane și lucrătorilor din acest domeniu și să asigure companiilor americane un loc pe picior de egalitate”, a mai adăugat el.

Comisia Europeană a păstrat o abordare prudentă a „deciziei americane de a nu exacerba diferendul” aeronautic în curs. Comisarul european al comerțului, Phil Hogan va continua să lucreze cu Robert Lighthizer pentru a căuta „o soluție bazată pe un dialog constructiv și beneficii mutuale în locul conflictului”, susține Comisia într-un comunicat de presă. Potrivit acesteia, „încetinirea economică în curs, în special impactul acesteia asupra sectoarelor transporturilor aeriene și al aeronauticii, prezintă o urgență deosebită pentru rezolvarea acestui diferend”.

La rândul său, compania Airbus a declarat că „regretă profund” decizi americană de menținere a taxelor asupra avioanelor sale, și susține că este este convinsă că UE „va răspunde într-o manieră clară pentru apărarea intereselor sale și celor ale tuturor întreprinderilor și sectoarelor europene vizate de aceste taxe vamale, inclusiv Airbus”.

Acest război, care durează de 16 ani este cel mai lung și cel mai complicat conflict comercial cu care s-a confruntat OMC.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.