Sus

Pandemiile pot apărea în urma practicării unei agriculturi intensive

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Pandemiile pot apărea în urma practicării unei agriculturi intensive

Pandemiile pot apărea în urma practicării unei agriculturi intensive

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature în data de 5 august 2020, exploatarea solului printr-o agricultură intensivă face posibilă apariția de pandemii, cum este și cea de Covid-19.
Studiul arată că bolile, ale căror purtători sunt animalele sălbatice, riscă să fie transmise la oameni prin evoluția utilizării solului.

ONU estimează că trei sferturi din solurile planetei au fost degradate de activitățile umane de la începutul erei industriale. O treime din soluri și trei sferturi din apa dulce sunt utilizate pentru agricultură, iar această utilizare a solurilor se extinde în fiecare an, adesea în detrimentul ecosistemelor, cum sunt pădurile, care adăpostesc animalele sălbatice, care, la rândul lor, sunt gazde perfecte pentru numeroși agenți patogeni cu potențială transmitere la om.

Cercetătorii de la University College din Londra au studiat 6.800 ecosisteme de pe întreaga planetă și au descoperit că animalele recunoscute ca purtători ai agenților patogeni (liliecii, rozătoarele, păsările) sunt mai numeroși în zonele modificate intens de om. Potrivit cercetătorilor, aceste rezultate dovedesc necesitatea de a schimba modul în care omenirea exploatează pământul, în scopul reducerii apariției viitoarelor pandemii.

„Modalitatea prin care oamenii modifică peisajele în întreaga lume, prin transformarea de păduri întregi în terenuri agricole, are un impact constant asupra numeroaselor specii de faună sălbatică ducând la un declin al unora dintre acestea și la menținerea sau creșterea altora”, a declarat Rory Gibb, cercetător la UCL. „Rezultatele pe care le-am obținut ne arată că animalele care își mențin prezența în zone dominate de om sunt și cele mai susceptibile de a fi purtătoare de boli infecțioase ce se pot transmite la oameni”, a mai adăugat el

Covid-19, care a contaminat până acum peste 20 de milioane de persoane în întreaga lume, cu un număr al morților depășește 700.000, s-a transmis probabil de la un animal la om înainte să se transmită de la om la om. Noul coronavirus nu este însă decât unul dintre numeroasele virusuri mortale care s-au transmis de la animal la om, dat fiind că fauna sălbatică se află sub o presiune tot mai mare, iar riscurile de transmitere cresc. „Cum pământurile agricole și orașele se vor extinde în continuare, va trebui să ne concentrăm pe supravegherea acestor boli și dispozițiile sanitare în zonele sau în teritoriile afectate sunt extrem de perturbate”, estimează Kate Jones, care a participat la acest studiu și care pledează pentru ca guvernele să considere agricultura și industria agroalimentară ca fiind legate direct de sănătatea umană.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.