Berlinul solicită interzicerea glifosatului în Uniunea Europeană
Germania dorește ca Uniunea Europeană să renunțe la glifosat și avertizează asupra riscului unor reglementări eterogene după propunerea Comisiei Europene din această săptămână de reînnoire a autorizării acestui erbicid pentru zece ani, informează AFP. „În contextul amenințărilor la adresa biodiversității, guvernul german a pledat pentru o renunțare europeană la glifosat și a avertizat cu privire la nivelurile eterogene de protecție în Uniunea Europeană”, a comunicat vineri, 22 septembrie 2023, Ministerul german al Agriculturii în urma unei întâlniri între reprezentanți ai celor 27 de state membre destinată examinării propunerii executivului european.
Comisia Europeană a propus miercuri reînnoirea pentru zece ani a autorizării glifosatului în Uniunea Europeană, în anumite condiții, după evaluarea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) care a estimat că nivelul de risc nu justifică interzicerea acestui erbicid.
Urmează ca statele membre să decidă cu majoritate calificată într-un vot ce va fi dat pe 13 octombrie.
Pentru Germania, autorizarea glifosatului trebuie să se încheie „atât timp cât nu pot fi excluse daune aduse biodiversităţii, baza agriculturii durabile”. În plus, subliniază Berlinul, propunerea Comisiei prevede dispoziții mai precise pentru o nouă autorizare, „dar acestea sunt doar parțial obligatorii pentru statele membre și, prin urmare, nu ar exista reguli armonizate.”
Acordul de coaliție semnat la sfârșitul anului 2021 de social-democrații (SPD) cancelarului Olaf Scholz, verzii care dețin portofoliul agricol, și liberalii din FDP prevede că glifosatul „va fi retras de pe piața din Germania până la sfârșitul anului 2023”. Țara ar trebui, în principiu, să voteze, pe 13 octombrie, împotriva reînnoirii autorizării în Uniunea Europeană a acestui erbicid. Mai mulți aleși din Partidul Liberal s-au pronunțat însă împotriva abandonului total.
Glifosatul, substanța activă a deja celebrului Roundup de la Monsanto – cumpărat de Bayer în 2018 -, foarte utilizat în întreaga lume, a fost clasificat în 2015 drept „posibil cancerigen” pentru om de către Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului de la Organizația Mondială a Sănătății.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.