Bruxelles anunță „toleranță zero” pentru fraudarea ajutoarelor agricole
Comisia Europeană a dat asigurări că nu are „nicio toleranță” față de fraudele făcute în Politica Agricolă Comună (PAC), ca răspuns la o anchetă realizată de New York Times asupra faptului că anumiți politicieni acaparează ajutoarele europene în Europa de Est.
„Comisia nu manifestă nicio toleranță pentru fraudarea fondurilor europene și, în consecință, insistă asupra unui angajament clar din partea tuturor statelor membre în scopul împiedicării fraudelor”, a declarat Daniel Rosario, unul dintre purtătorii de cuvânt ai instituției. Colega acestuia, Mina Andreeva, a adăugat că Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), anchetează acest tip de probleme, precizând că responsabilitatea bunei gestionări a fondurilor revine în seama statelor membre: „Nu suntem aici pentru a înlocui guvernele naționale. Nu putem face și nu vom face munca acestora”, a afirmat ea.
Aceste declarații au fost făcute în urma publicării unui articol de către New York Times, potrivit căruia o parte din subvențiile agricole ale PAC (59 miliarde de euro în întreaga Uniune Europeană) revine „oligarhilor și baronilor locali politici” din țările din estul Europei, în special din Ungaria și Republica Cehă. Cotidianul american afirmă că sistemul este „deturnat prin corupție” și argumentează că orice reformă profundă a Politicii Agricole Comune este descurajată de importanța acestei politici istorice pentru coeziunea Europei. Comisia realizează în mod regulat audituri, „un anumit număr fiind acum în curs, de exemplu, în Republica Cehă și în Ungaria”, a declarat Daniel Rosario. În cazul suspiciunilor de fraudă, executivul european apelează la OLAF pentru o anchetă aprofundată.
Potrivit unui raport publicat de Curtea de Conturi Europeană pentru 2018, marja de eroare pentru ajutoarele directe din cadrul PAC este de sub 2%. Reglementările asupra dreptului de proprietate a terenurilor agricole se află în mâinile statelor membre, subliniază Comisia. „Am pus la punct un cadru și acest cadru funcționează”, declară același Daniel Rosario, spunând că, în trecut, unele abuzuri au fost sancționate. Alegerea noului Parchet european, al cărui obiectiv principale este și lupta contra fraudării fondurilor europene, trebuie să contreze aceste abuzuri.
Articolul publicat de New York Times insistă în special asupra conflictelor de interese legate de Primul Ministru maghiar, Viktor Orban, care și-a întețit criticile la adresa Bruxelles-ului. Politica Agricolă Comună reprezintă ceva mai puțin de 37% din bugetul total al Uniunii Europene și este una dintre politicile istorice ale Uniunii, împreună cu Politica de Coeziune. Comisia Europeană a propus tăieri importante ale viitorului buget multianual al Uniunii Europene, la care majoritatea statelor membre se opune, în special România.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.