Sus

Noua Politică Agricolă Comună nu înainte de 2023?

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Noua Politică Agricolă Comună nu înainte de 2023?

Noua Politică Agricolă Comună nu înainte de 2023?

Comisia Europeană a prezentat în 5 noiembrie 2019 măsurile tranzitorii pentru 2021, dată fiind întârzierea pe care o are reforma Politicii Agricole Comune (PAC), prevăzută în prima fază pentru 2020. Cele două propuneri legislative vizează asigurarea continuității disciplinei financiare și flexibilitatea între cei doi piloni.

Achim Irimescu, ministru plenipotențiar, șeful secției Agricultură în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, afirmă că reforma PAC nu se va aplica din 2021, cum era prevăzut, și probabil nici din 2022, pentru că discuțiile nu pot începe fără propuneri financiare concrete, pe care Președinția finlandeză le va aduce abia în cursul lunii decembrie.

„La Bruxelles s-a prezentat deja un regulament de tranziție. Deci, reforma PAC nu se va aplica din 2021, așa cum era prevăzut și probabil nici măcar din 2022, dar deocamdată sunt două regulamente care prevăd tranziția de la regimul actual pentru încă un an cel puțin. PAC este încă în discuție, pentru că există niște etape foarte clare. Cadrul Financiar Multianual (CFM) nu se va adopta nici măcar în această toamnă, care, iată, e pe sfârșite, în decembrie abia Președinția finlandeză va veni cu propuneri concrete de cifre și este prevăzut ca pe viitoarea Președinție, cea croată, în luna iunie, să se adopte Cadrul Financiar Multianual”, a afirmat Achim Irimescu.

O Politică Agricolă comună prea complexă?
În ceea ce privește chestiunea bugetului – esențială – Comisia Europeană nu este prea clară, lăsând să se întrevadă posibilități de scădere de la – 5% la -15%. Cât despre durata perioadei de tranziție, estimată la un an, nici aceasta nu pare realistă: pentru definirea mecanismului global la nivel european, pentru că se trece de la un sistem de conformitate la unul de control al rezultatelor, este nevoie de o tranziție mai lungă, de cel puțin doi ani.

Achim Irimescu consideră că PAC 2021-2027 nu se va adopta mai devreme de Președinția germană (iulie-decembrie 2020 – n. r.) pentru că este un proces extrem de complex.

„Discuțiile de substanță fără cifre, fără bani, nu pot începe efectiv, pentru că avem încă 365 de miliarde de euro în cadrul bugetului total al UE care vor merge către agricultură. România va avea undeva către 20 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă undeva la 7% din bugetul european. Este clar că PAC nu se va adopta mai devreme de Președinția germană, pentru că este un proces complex”, spune Irimescu.

„Se negociază foarte mult pentru a se apropia pozițiile și, în final, se publică cele trei regulamente de bază. Urmează cam jumătate de an regulamente, acte delegate și de implementare care să fie adoptate și după aceea de abia statele membre pot trimite planurile strategice la Bruxelles pentru a se adopta de către Comisie. Opt luni de zile are timp Comisia ca să adopte planurile fiecărui stat membru. Este un proces complex, dar există și o parte pozitivă, pentru că noi încercăm ca în anul acela de tranziție să menținem ANT-urile, acele ajutoare naționale tranzitorii, la nivelul anului 2020”, a mai spus Irimescu.

Dincolo de problemele de tranziție, oficialii europeni văd mai multe puncte nevralgice, între care trecerea de la conformitatea de control la conformitatea rezultatelor, ce aduce cu sine riscul dezvoltării unui mecanism și mai complex; de exemplu, raportul referitor la dispozițiile orizontale, care este validat, instaurează trei niveluri de control ce constă în conformitate, indicatori de realizare și indicatori de rezultate. Sistemul de control existent azi e prea complicat, iar schema de control a noii PAC pare să fie total de neînțeles…

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.