Bruxelles cere mai puține pesticide și mai mult bio
Scăderea utilizării pesticidelor, protejarea unei treimi din terenurile și mările Uniunii Europene, promovarea agriculturii ecologice, iată proiectele Comisiei Europene pentru apărarea biodiversității și pentru o alimentație de calitate. Desigur, toate aceste proiecte îi pun pe gânduri atât pe fermieri cât și industria produselor de protecția plantelor.
În pofida mai multor voci care s-au ridicat în necesitatea unui răspuns la criza sanitară și economică provocată de Covid-19, Comisia a prezentat două planuri noi de acțiune îndelung așteptate de activiștii de mediu: „Dacă această criză Covid ne-a învățat ceva (…), aceasta este că trebuie să ne recalibrăm relația cu natura, că trebuie să fim mai rezistenți, să ne asigurăm că modul nostru de viață, de producție, de consum este durabil”, a explicat vice-președintele Comisiei, Frans Timmermans. Miercuri, 20 mai 2020, Comisia s-a angajat să propună o reducere cu jumătate a „utilizării pesticidelor” până în anul 2030. Comisia mai vrea și o scădere cu 20% a utilizării îngrășămintelor și o scădere cu 50% a vânzărilor de produse antimicrobiene pentru animale și acvacultură. Aceste cifre au fost imediat respinse de producătorii de pesticide care le-au calificat drept „nerealiste”.
„Obiectivele prezentate azi ar trebui să ducă sectorul agricol pe drumul transformărilor, nu fără sacrificii, ci în colaborare cu toate părțile implicate în producerea hranei noastre”, a reacționat Géraldine Kutas, Director General al ECPA, Asociația Europeană de Protecție a Culturilor.
Bruxelles mai vrea și dezvoltarea agriculturii ecologice, pe 25% din terenurile cultivate. Doar Austria s-a declarat în favoarea acestui procent, în timp ce media europeană este undeva la 7,5%. Pentru IFOAM, Federația Internațională a Mișcărilor din Agricultura Organică, aceste obiective nu pot fi atinse „decât dacă sunt incluse în negocierile în curs pentru reforma Politicii Agricole Comune”. Potrivit unor surse din cadrul Comisiei, aceasta nu se va întâmpla, dar se va cere statelor membre să țină cont de diferitele obiective apărute în viitoarele lor planuri strategice referitoare la noua PAC.
Prezentarea proiectelor de la Bruxelles a fost foarte rău primită de Copa-Cogeca, cel mai important sindicat agricol european. „Vrem să ne continuăm drumul către o agricultură care să respecte mediul înconjurător și să investim mai mult. Dar aceste strategii nu se potrivesc. Ele reprezintă un atac generalizat asupra agriculturii europene”, a declarat Joachim Rukwied, președintele Copa-Cogeca.
Tot în domeniul alimentației, strategia „Din fermă, pe masă” prevede o etichetare nutrițională obligatorie, care să-i ajute pe consumatori să aibă „alegeri informate”. Așadar, nu există o legislație directă care să influențeze producerea de carne, cum cereau unele grupuri pentru mediu, în special mișcarea Greenpeace. „Comisia Europeană (…) recunoaște că producția și consumul excesiv de carne dăunează sănătății, distruge natura și duce la degradarea climatului, dar a ales să nu facă nimic referitor la acest subiect”, se plânge Marco Contiero de la Greenpeace. „Un public bine informat va ști să facă alegerile care vor influența această producție”, a fost replica lui Frans Timmermans.
Centrul European al Consumatorilor regretă că o astfel de etichetare nu va fi discutată înainte de finele anului 2022. „Numeroase studii au arătat cu Nutri-Score este eticheta pe care consumatorii o înțeleg cel mai bine și șase țări au adoptat-o deja”, a remarcat Monique Goyens, Director ECC.
Cât despre mediul înconjurător, Comisia vrea să vină în apărarea biodiversității și până în anul 2030 să transforme „cel puțin 30% din terenurile și mările europene în zone protejate generate cu eficacitate” și să transforme cel puțin 10% din terenurile agricole în terenuri „de mare diversitate biologică”. CE promite că va consacra 20 de miliarde de euro pe an prin diferite programe și exerciții bugetare pentru apărarea biodiversității. Aceste două strategii se vor concretiza prin diferite legislații, pe care Comisia Europeană vrea să realizeze în mandatul său. Majoritatea acestora va fi prezentată în primul trimestru al anului viitor, potrivit lui Frans Timmermans.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.