Sus

CE propune suplimentarea bugetului PAC cu 15 miliarde de euro

Agroind Cauaceu SA / Articole  / CE propune suplimentarea bugetului PAC cu 15 miliarde de euro

CE propune suplimentarea bugetului PAC cu 15 miliarde de euro

Comisia Europeană a prezentat în 27 mai o nouă propunere de cadru financiar multianual, în condițiile necesității relansării economiei după criza Covid-19. Bugetul pentru pilonul doi al PAC a crescut cu 15 miliarde de euro.

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von del Leyen, a prezentat pe 27 mai propunerea pentru planul de relansare în scopul depășirii consecințelor economice ale pandemiei. Noul instrument, Next Generation UE, este prevăzut să dispună de 750 miliarde de euro și „suplimentări ale bugetului pe termen lung al Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027 vor duce la peste 1.000 de miliarde de euro capacitatea financiară totală a bugetului Uniunii”.

Agricultura nu a fost uitată în efortul de susținere a statelor membre în materie de investiții și reforme, iar Comisia prevede „o suplimentare cu 15 miliarde de euro pentru Fondul agricol european pentru dezvoltarea rurală, în scopul de a ajuta zonele rurale să efectueze modificările structurale necesare în conformitate cu pactul verde pentru Europa și să realizeze obiectivele ambițioase ale noii strategii în favoarea biodiversității și a celei numite „De la fermă la consumator”.

Noua propunere este, desigur, un progres pentru Politica Agricolă Comună al cărei buget a fost revăzut în creștere în raport cu propunerea inițială, dar statele membre vor trebui să se mobilizeze în continuare și să apară noi negocieri bugetare, pentru ca fermierii să dispună de mijloacele necesare tranziției sociale și ecologice. Consiliul European al Tinerilor Agricultori a avut o primă reacție la acest anunț: „salutăm cele 15 miliarde suplimentare propuse pentru agricultură și sectorul rural ca pe un pas în direcția bună”, se anunță în comunicatul de presă al organizației care vede în acesta un mijloc de a investi în viitorul agriculturii europene. „Totodată, susținem Parlamentul European în apelul său către statele membre să dea dovadă de mai multă ambiție în ceea ce privește Politica Agricolă Comună”.

În final, bugetul alocat PAC se ridică la 350 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o scădere cu cca. 10% în raport cu bugetul actualei Politici Agricole Comune. Comisia speră ca un acord al statelor membre să fie acordat pentru această propunere în data de 18 iunie 2020.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.