Sus

Premiul Mondial pentru Alimentație decernat unui specialist în soluri

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Premiul Mondial pentru Alimentație decernat unui specialist în soluri

Premiul Mondial pentru Alimentație decernat unui specialist în soluri

Cercetătorul american de origine indiană, Rattan Lal, a primit joi, 11 iunie 2020, Premiul Mondial pentru Alimentație 2020 (World Food Prize) pentru munca depusă în domeniul restaurării sănătății solurilor.

Pedolog de talie mondială, profesor emerit în științele solurilor la Ohio State University și membru veteran al grupului Giec (grup interguvernamental de experți în evoluția climatului), a fost recompensat pentru „dezvoltarea și integrarea unei abordări centrată pe soluri pentru creșterea producției alimentare care păstrează resursele naturale și atenuează schimbările climatice”, au declarat organizatorii evenimentului. „Cercetările sale de pionierat în domeniul restaurării sănătății solurilor în Africa, Asia și America Latină au dus la descoperiri care au avut impact asupra randamentelor culturilor agricole, conservării resurselor naturale și atenuării schimbărilor climatice”, adaugă organizatorii într-un comunicat de presă.

„Bucuria și entuziasmul fără rezerve de a primi Premiul Mondial pentru Alimentație 2020 îmi aduc aminte de mulțumirea, privilegiul și onoarea de a lucra pentru agricultorii din întreaga lume”, a declarat dr. Rattan Lal, citat de organizatori în comunicatul de presă. Acesta a mai adăugat că „sarcina urgentă de a hrăni omenirea nu va fi îndeplinită decât atunci când fiecare persoană va avea acces la o cantitate adecvată de hrană nutritivă cultivată pe un sol sănătos și într-un mediu curat”.

La finele anului 2019, cercetătorul estima că 65% din pământurile cultivabile erau degradate în Africa, între care 30% câmpii și 20% solurile pădurilor, iar 180 de milioane de persoane trăiesc pe soluri puțin fertile.

World Food Prize este cea mai prestigioasă recompensă internațională atribuită personalităților ale căror eforturi au dus la progres în dezvoltarea umană datorită unei îmbunătățiri considerabile a calității, cantității și disponibilității produselor alimentare în lume. Unii șefi de stat l-au numit chiar „Premiul Nobel pentru Alimentație și Agricultură”.

World Food Prize are o valoare de 250.000 de dolari și este decernat în fiecare an în cursul lunii octombrie la Des Moins, în statul Iowa, și recompensează eforturile celor care s-au consacrat descoperirii unei soluții adecvate pentru a răspunde la necesitățile de trai și la problemele nutriționale apărute la nivel mondial. Domeniile în care este acordat sunt următoarele: științele și tehnologiile agricole și alimentare, nutriție, producție și marketing, economie, reducerea sărăciei și leadership politic.

World Food Prize a fost fondat în 1986 de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Dr. Norman E. Borlaug ale cărui lucrări au lansat „Revoluția Verde” și i-au oferit distincția de persoana „care a salvat cele mai multe vieți din istoria omenirii”. Fundația pentru Premiul Mondial pentru Alimentație a fost stabilită în 1990 de John Ruan, om de afaceri și filantrop originar din Iowa.

World Food Prize este decernat în fiecare an în cursul lunii octombrie, mai exact, în 16 octombrie, pentru a corespunde cu Ziua Mondială a Alimentației a Națiunilor Unite, în cadrul unei ceremonii care se desfășoară sub cupola Capitolului din Iowa. În completarea acestui eveniment, se desfășoară un simpozion internațional denumit „Dialogue Borlaug”, care renuește experți și lideri globali din peste 65 de țări.

Eforturile laureaților World Food Prize s-au concretizat în aporturi critice pentru asigurarea accesului a milioane de persoane la o cantitate adecvată de hrană nutritivă. Laureații World Food Prize vin din diferite colțuri ale lumii: de la Bangladesh, Brazilia, China, Cuba, Etiopia, India, Mexic la Danemarca, Elveția, Regatul Unit sau Statele Unite.

Pentru nominalizarea unei persoane care merită să fie onorată cu World Food Prize, orice instituție de învățământ sau de cercetare, orice organizație publică sau privată, orice persoană particulară sau orice entitate guvernamentală trebuie să prezinte un dosar în care să fie explicată natura realizărilor persoanei propuse și care să ofere o evaluare detaliată a impactului acestor realizări.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.