Sus

Bruxelles preconizează o serie de ajutoare pentru agricultorii din UE

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Bruxelles preconizează o serie de ajutoare pentru agricultorii din UE

Bruxelles preconizează o serie de ajutoare pentru agricultorii din UE

Miniștri europeni ai agriculturii studiază diferite modalități prin care să amortizeze impactul conflictului ucrainean asupra producției agricole precum și evitarea unei crize alimentare de proporții în anumite regiuni din lume. Reuniți luni, 21 martie, la Bruxelles, miniștri agriculturii din cele 27 de țări ale Uniunii Europene au solicitat Comisiei Europene să prezinte modurile prin care să sprijine agricultorii Uniunii în criza carburanților, a îngrășămintelor și hranei pentru animale.

Ucraina și Rusia sunt două dintre cele mai importante țări exportatoare de cereale și de îngrășăminte din lume, iar Bruxelles lucrează acum la o serie de ajutoare pentru susținerea stocurilor, în special în filiera porcină. Ministrul austriac al agriculturii, Elisabeth Köstinger, a remarcat că aceste acțiuni „sunt necesare pentru a compensa pierderile de recoltă din Ucraina. Propunerea Comisiei ar da posibilitatea aducerii din nou în cultivare a 4 milioane de hectare în UE, de manieră temporară”. Potrivit noii Politici Agricole Comune (PAC), care va intra în vigoare în ianuarie 2023, fermele mai mari de 10 hectare sunt nevoite să-și lase cel puțin 4% din terenuri necultivate, redate naturii. În plus, executivul european propune să recurgă o „rezervă de criză”, ce constă într-un fond de 450 de milioane de euro destinat să ajute fermierii în caz de instabilitate a prețurilor. „Un „acord-cadru” ar permite statelor să ofere ajutor suplimentar. Trebuie să existe suficientă flexibilitate pentru ca fiecare țară să stabilească planuri personalizate în funcție de nevoile sale”, a argumentat ministrul finlandez Jari Leppa.

Comisia va face un bilanț al evaluării planurilor strategice ale statelor membre, care vor implementa viitoarea politică agricolă comună la nivel național și care ar putea să prevadă o relaxare temporară a normelor de mediu, în timp ce unii fermieri își pregătesc deja terenurile pentru 2023. Unele state cer să se pună sub semnul întrebării strategia europeană „De la fermă la furculiță”, care urmărește, până în 2030, să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor, cu 20% cea a îngrășămintelor, și să aloce un sfert din teren agriculturii ecologice, ceea ce, potrivit mai multor studii – criticate de Comisie – ar duce la o scădere semnificativă a randamentelor în Europa.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.