Sus

Bruxelles trebuie să realizeze un nou studiu asupra produselor de protecția plantelor

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Bruxelles trebuie să realizeze un nou studiu asupra produselor de protecția plantelor

Bruxelles trebuie să realizeze un nou studiu asupra produselor de protecția plantelor

Miniștri europeni ai Agriculturii au aprobat luni, 19 decembrie 2022, o decizie a Consiliului Europei care solicită Comisiei Europene să furnizeze, în termen de șase luni, un studiu complementar privind analiza de impact asupra utilizării durabile a produselor de protecția plantelor. Bruxelles a detaliat la sfârșitul lunii iunie foaia de parcurs pentru a reduce la jumătate până în 2030 (față de perioada 2015-2017) utilizarea și riscurile la nivelul UE a pesticidelor chimice sau periculoase, prin interzicerea acestora în ariile naturale protejate. Acest proiect a stârnit o rezistență acerbă din partea unora dintre statele membre, îngrijorate de soarta fermierilor rămași „fără alternativă” și de o posibilă scădere a randamentelor agricole, în timp ce războiul din Ucraina perturbă lumea cerealelor și piețele de îngrășăminte.

După ce a avut loc săptămâna trecută o discuție a miniștrilor Agriculturii, statele membre solicită Comisiei să furnizeze o analiză suplimentară de impact asupra textului în termen de șase luni, a indicat luni seară președinția cehă a Uniunii Europene. În timp ce statele membre salută „obiectivele propunerii de a reduce utilizarea și riscurile produselor de protecție a plantelor (PPP) cu 50% la nivelul UE până în 2030, precum și utilizarea unor pesticide mai periculoase”, ele consideră că „studiul de impact realizat anterior” se bazează pe datele culese înainte de izbucnirea războiului din Ucraina și este posibil să „nu ia în considerare impactul pe termen lung asupra securității alimentare” a UE, se arată în comunicat.

Acest studiu „nu oferă analize cantitative adecvate privind impactul potențial asupra sectorului agricol și potențiala creștere a dependenței alimentare europene”, se precizează în comunicat. Nici nu examinează „impactul interzicerii propuse asupra produselor de protecție a plantelor în zonele sensibile, în special având în vedere disponibilitatea limitată a alternativelor cu risc scăzut la pesticidele chimice obișnuite și fără cerințe alimentare similare importate pe piața UE”.

ONG-urile de mediu se tem că întârzierea cauzată de așteptarea unui nou studiu va împiedica adoptarea reglementărilor înainte de alegerile europene din 2024. La rândul său, Copa Cogeca, federația care reprezintă interesele fermierilor la nivel european, a „salutat” această decizie. „În lumina circumstanțelor actuale, este esențial ca randamentele agricole să rămână stabile pentru a produce suficiente produse de înaltă calitate și accesibile”, a spus ea într-un comunicat.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.