Sus

CJUE validează restricțiile asupra neonicotinoidelor

Agroind Cauaceu SA / Articole  / CJUE validează restricțiile asupra neonicotinoidelor

CJUE validează restricțiile asupra neonicotinoidelor

Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a publicat o notă în data de 6 mai 2021 prin care confirmă legalitatea măsurilor de interzicere parțială pentru două insecticide din familia neonicotinoidelor, imidacloprid și clotianidină. Această interdicție vine în urma unui demers făcut de Bayer CropScience în iulie 2018, care este, la rândul său, o urmare a unui prim verdict dat de Tribunalul Uniunii Europene în mai 2018. În acea vreme, Uniunea Europeană a întărit măsurile luate împotriva a trei neonicotinoide, imidacloprid, clotianidin și tiametoxam, aceste substanțe fiind suspectate că sunt dăunătoare albinelor.

Vă amintim că Uniunea Europeană a impus încă din anul 2013 restricții drastice asupra utilizării celor trei substanțe menționate mai sus. Măsura a fost contestată de giganții pesticidelor, Syngenta și Bayer, dar Tribunalul Uniunii Europene a confirmat în mai 2018 restricțiile impuse. În 6 mai, CJUE a respins recursul lui Bayer confirmând definitiv restricțiile impuse de Bruxelles. Tribunalul a constatat obligația juridică a Comisiei Europene de a asigura „menținerea sănătății coloniilor de albine”, cu atât mai mult cu cât Uniunea Europeană a reușit, de-a lungul anilor, „să măsoare impactul restricțiilor asupra agriculturii și mediului”. „În unele state membre, agricultura a funcționat într-o manieră satisfăcătoare, fără să recurgă la produse fitosanitare care să conțină substanțele vizate”, se constată în notă.

În final, Curtea Europeană de Justiție consideră că recursul făcut de Bayer CropScience nu este justificat, estimând că „principiul precauției justifică adoptarea măsurilor restrictive”.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.