Sus

Farmall de la Case IH sărbătorește centenarul

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Farmall de la Case IH sărbătorește centenarul

Farmall de la Case IH sărbătorește centenarul

Anul acesta, Case IH sărbătorește 100 de ani de existență, de la primul Farmall produs de International Harvester, un tractor mic relansat la începutul anilor 2000.

Farmall este înainte de toate un concept, acela de tractor mic, versatil, primul tractor pentru culturi plantate pe rânduri, capabil să cultive orice, de unde și numele: farm all. Oferind o mai mare productivitate, fiabilitate și siguranță, fiind un sistem unificat revoluționar, tractorul era folosit pentru arat, cultivat și recoltat.

Aventura International Harvester a început în 1923, datorită lui Bert R. Benjamin, inginerul producătorului. Primul model este echipat cu un 4 cilindri de 3,6 l și adoptă o arhitectură cu roți duble în poziție centrală în față. În 1939, a fost lansată a doua generație de Farmall, odată cu lansarea modelelor A, B, H și M. Modelul A a fost cel mai puțin puternic, moștenind o construcție clasică, în timp ce celelalte au păstrat arhitectura „triciclu”.

Succesul acestor utilaje se conturează și în 1947, când tractorul Farmall cu numărul un milion părăsește atelierele uzinei din Illinois, locul de origine al acestor tractoare. De-a lungul anilor și a dezvoltării gamei, Farmall au avut mai multe sedii. Mai întâi în Statele Unite, desigur, la Chicago, apoi a fost preluată o fabrică din Louisville, dar mai ales șantierul Rock Island din Illinois. Aceste trei uzine vor furniza majoritatea tractoarelor, până în anii cincizeci. Unele modele vor fi apoi produse pe partea europeană a Atlanticului, în special în fabricile din Doncaster în Anglia, Neuss în Germania și în Saint-Dizier, Franța.

Anii 1950 și 1960 au marcat gama Farmall cu, pe de o parte, Cub, produs din 1947 până în 1979, care a dezvoltat între 10 și 15 CP și, pe de altă parte, cu sosirea tractoarelor de peste 100 CP din 1965, cu 1206 de 5,9 l. Aceste tractoare urmează tendințele și sunt echipate cu cabine și din ce în ce mai mulți cai putere. În 1974, a apărut Farmall 1566, cu V8-ul său de 167 CP. Este cel mai puternic tractor construit vreodată. În același an, a fost produs și tractorul cu numărul cinci milioane. Brandul a abandonat apoi treptat termenul Farmall inscripționat pe tractoarele sale.

În 1985, când J. I. Case a achiziționat International Harvester, care a devenit Case IH, producătorul de tractoare a moștenit marca Farmall. O va folosi câteva decenii mai târziu, relansând, în 2003, o ofertă de tractoare Farmall. Chiar și astăzi există mai multe game Farmall, cu modele de la 55 la 120 CP. Pentru piața europeană, aceste tractoare sunt produse la uzina de la Sf. Valentin, în Austria.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.