Sus

Helmut Claas a decedat la vârsta de 94 ani

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Helmut Claas a decedat la vârsta de 94 ani

Helmut Claas a decedat la vârsta de 94 ani

Helmut Claas a decedat în data de 5 ianuarie 2021, la vârsta de 94 de ani. El și-a consacrat viața construcției de utilaje agricole, între care amintim combinele Lexion sau tractoarele Xerion. Dispariția sa a îndurerat familia, apropiații, dar și pe cei peste 11.000 de salariați de pe glob și întreaga lume a utilajelor agricole care pierde o personalitate importantă.

Helmut Claas s-a născut în 1926 la Harsewinkel, iar părinții lui, August și Paula Claas dețineau o mică uzină de utilaje agricole care număra 100 de angajați la acea vreme. După terminarea studiilor liceale, Helmut Claas a urmat o școală de mecanici. După un curs de studii agricole, urmat la Paris, el a primit misiunea de a conduce o filială de distribuție a mărcii Claas în Franța, după care s-a întors la Harsewinkel, în anul 1958, unde s-a concentrat pe aspectul tehnic al activităților.

În anul 1962, Helmut este numit director, după care, în 1978, în momentul când compania trece la forma juridică de asociație, el își asumă personal funcția de asociat. În urma transformărilor suferite de companie, în 1996, într-o societate pe acțiuni, el părăsește funcția de asociat pentru cea de președinte al consiliului de supraveghere și președinte al comitetului de acționari. Helmut Claas a acordat o atenție deosebită dezvoltării produselor de viitor și a transformat construcția de mașini agricole în serie într-un proces rentabil. Așadar, sub conducerea lui, din gama Dominator s-a născut combina Lexion. Tot sub conducerea lui au cunoscut succesul tractorul Xerion și mașina de recoltat furaje Jaguar.

În anul 2003, președintele a trecut la o etapă importantă pentru viitorul companiei: a achiziționat marca de tractoare Renault. Internaționalizarea a continuat prin crearea de noi uzine de producție în Statele Unite, Rusia și China. Patru universități de reputație mondială din Germania, Marea Britanie, Bulgaria și Ungaria i-au decernat lui Helmut Claas titlul de doctor honoris causa. El a primit în anul 2000 titlul onorific de „doctor în agronomie” din partea Universității din Stuttgart-Hohenheim. Aceeași universitate l-a primit în consiliul său de administrație, în calitate de membru de onoare, în anul 2004.

În iunie 2009, Universitatea Gorjatschkin din Moscova i-a acordat titlul de profesor emerit. Helmut Class primește apoi titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare din partea Republicii Franceze drept recompensă pentru serviciile aduse în cadrul cooperării franco-germane. În fine, în noiembrie 2013, Claas intră în Hall of Fame al asociației American Equipment Manufacturers (AEM). O altă bornă importantă în cariera lui este decorarea cu medalia Diesel de către Institutul German. Alte distincții personale, cum ar fi titlul de cetățean de onoare al orașului său natal, Harsewinkel, medalia de merit din partea Landului Baden-Wurtemberg sau ordinul de merit agricol din partea ministrului francez al agriculturii marchează opera vieții sale.

Înainte de orice, Helmut Claas a fost un agricultor, care a condus o fermă în East Anglia, Marea Britanie, unde se retrăgea adesea împreună cu soția sa, Erika. Îi plăcea să reînnoade contactele cu fermierii din împrejurimi și își consacra timpul intereselor fermei sale. Pe lângă acestea, era și un vânător pasionat. Având drept scop dezvoltarea constantă a întreprinderii sale de familie, s-a preocupat ca generația următoare să-și asume responsabilitatea în grup. Fiica sa, Cathrina Claas-Mühlhäuser, președintele comitetului acționarilor, conduce azi grupul care s-a încununat de succes în toate deciziile sale. Moartea lui Helmut Claas lasă un gol imens în lumea echipamentelor agricole.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.