Sus

INS a publicat datele referitoare la prețul mediu al unui hectar de teren arabil în România, în anul 2022

Agroind Cauaceu SA / Articole  / INS a publicat datele referitoare la prețul mediu al unui hectar de teren arabil în România, în anul 2022

INS a publicat datele referitoare la prețul mediu al unui hectar de teren arabil în România, în anul 2022

Institutul Național de Statistică a publicat într-un comunicat de presă datele pentru anul 2022 privind terenurilor agricole pe categorii de folosință, teren arabil și pășuni permanente. Datele sunt colectate în conformitate cu o metodologie europeană comună ce asigură conceptual comparabilitatea și uniformitatea rezultatelor. Prețurile medii ale terenurilor agricole se referă la valoarea unui hectar de teren agricol în timpul perioadei de referință, adică un an calendaristic.

INS avertizează că trebuie luat în considerare că nivelul prețurilor terenurilor agricole depinde de o serie de criterii precum factori naționali (legislația), factori regionali (clima și apropierea de rețele și sisteme de irigații), factori de productivitate localizați/specifici (calitatea solului, panta sau drenajul).

Utilizând metodologia convenită la nivel european, în România, în anul 2022, prețul mediu al unui hectar de teren arabil a fost de 39.704 lei/ha. Cel mai scăzut preț mediu s-a înregistrat în Regiunea Nord-Est, 34.743 lei/ha, în timp ce în Regiunea București-Ilfov s-a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 59.263 lei/ha. În anul 2022, comparativ cu anul precedent, în România s-a înregistrat o creștere de aproximativ 6,1% a prețului mediu pentru terenul arabil, cea mai însemnată creștere fiind observată în Regiunea de Nord-Vest a României (+23,5%).
Prețul mediu al pășunilor permanente a înregistrat o creștere de aproximativ 6% în anul 2022, față de anul anterior, pe total țară, cea mai importantă creștere fiind în Regiunea Nord-Est (+14,9%).

În anul 2022, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în Europa a înregistrat variații semnificative. Potrivit datelor disponibile pentru 19 state membre ale UE în anul 2022, prețurile terenului arabil au fluctuat între un minim de 37.00 euro în medie în Croația și un maxim de 233.230 euro în medie în Malta, în timp ce în România prețul mediu a fost de 8.051 euro/ha. Prețul mediu al pășunilor permanente în statele membre ale UE, în anul 2022, a variat de la un minim de 1.887 euro/ha în Bulgaria până la un maxim de 46.305 euro în Luxemburg, în timp ce în România prețul mediu a fost de 5.671 euro/ha.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.