Sus

Josep Borrell: „Rusia provoacă foamete în lume”

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Josep Borrell: „Rusia provoacă foamete în lume”

Josep Borrell: „Rusia provoacă foamete în lume”

Șeful diplomației europene, Josep Borrell a acuzat săptămâna trecută Rusia că „provoacă foamete în lume”, prin războiul dus contra Ucrainei, prin distrugerea stocurilor de grâu și împiedicarea exporturilor, în special către Africa. „Rușii spun că sancțiunile impuse de Occident stau la baza crizei alimentare și a creșterii prețurilor, dar nu este așa”, a declarat Josep Borrell la încheierea unei întâlniri a miniștrilor de afaceri externe europeni care a avut loc la Luxemburg. „Rusia seamănă bombe pe câmpurile Ucrainei, navele de război rusești blochează zeci de nave încărcate cu grâu”, a continuat el.

„Ei provoacă criza. Bombardează orașele ucrainene și provoacă foametea în lume”, a mai spus Borell. „Nu mai blamați aceste sancțiuni. Armata rusă este cea care cauzează criza alimentară. Și Africa este o sursă de îngrijorare pentru că este deosebit de expusă crizei alimentare care va urma”, a insistat șeful diplomației europene. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a indicat recent că prețurile mondiale ale produselor alimentare au atins în luna martie 2022 „cele mai ridicate cote înregistrate vreodată”, războiul din Ucraina crescând riscul unei crize mondiale. Rusia și Ucraina sunt primul și al cincilea exportator de grâu din lume, numai aceste două țări reprezentând 30% din aprovizionarea mondială cu grâu.

De la începutul invaziei ruse petrecută acum două luni (24 februarie 2022), tone de cereale au rămas în porturile ucrainene, de exemplu, Mariopol, oraș bombardat și asediat de armata rusă pentru poziția sa strategică. O criză a cerealelor susceptibilă să provoace valuri de foamete este prevăzută în Orientul mijlociu și în nordul Africii. Egipt, Nigeria, Bangladesh sau Turcia, țări cu populații mari, sunt principalele state importatoare de cereale din Rusia și din Ucraina.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.