Sus

Kievul cere ajutor de la Bruxelles înaintea perioadei de semănat

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Kievul cere ajutor de la Bruxelles înaintea perioadei de semănat

Kievul cere ajutor de la Bruxelles înaintea perioadei de semănat

Ucraina a dat detalii despre ajutorul pe care îl solicită urgent de la Uniunea Europeană pentru agricultorii săi aflați în plină perioadă de pregătire a semănatului pe cel puțin jumătate din terenurile agricole ale țării, a indicat Comisia Europeană în data de 7 aprilie 2022.

Kievul a trimis către Bruxelles o listă actualizată a necesităților stringente ale agricultorilor ucraineni, care „includ carburant, semințe, îngrășăminte, pesticide, medicamente de uz veterinar și mașini agricole”, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. „Este necesar ca acest ajutor să le fie acordat cât mai repede, în următoarele săptămâni, pentru a ajunge la timp pentru semănatul de porumb și floarea-soarelui”, a mai spus el cu ocazia unei întâlniri a miniștrilor europeni ai Agriculturii care a avut loc la Luxemburg, în cadrul căreia a intervenit printr-o conferință video și ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky.

Comisarul european a indicat că a transmis săptămâna trecută statelor membre o scrisoare prin care le cerea să indica donațiile pe care le pot face. Mykola Solsky a mai afirmat că „Kievul face eforturi pentru a menține producția agricolă acolo unde este posibil și că între 50 – 70% din terenurile agricole ale țării pot fi azi semănate și mâine recoltate”. Kievul a mai solicitat europenilor să-și pregătească încă de acum capacitățile de stocare în vederea viitoarelor recolte, precum și mijloacele logistice pentru a le scoate pe acestea din Ucraina.

„Din cauza accesului dificil la porturile de la Marea Neagră, este esențială îmbunătățirea transporturilor de mărfuri cu Ucraina via nave maritime pe Dunăre sau pe calea ferată. Dacă situația nu înregistrează progrese, fermierii ucraineni își riscă viața pe câmpuri pentru niște cereale care nu vor ajunge niciodată la mașinile agricole”, mai semnalează Janusz Wojciechowski.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.