Miniștri europeni critică vehement planul de reducere a pesticidelor!
Reuniți la Bruxelles la începutul săptămânii trecute, miniștri europeni ai agriculturii au criticat vehement planul prezentat de Comisia Europeană pentru reducerea pesticidelor în Uniunea Europeană („De la fermă la furculiță”), fiind îngrijorați de soarta agricultorilor lăsați „fără alternativă” și de o posibilă scădere a randamentelor, relatează AFP. Vă amintim că această „strategie de alimentație verde” prevede o interdicție aproape completă a pesticidelor în zonele sensibile, cum sunt spațiile verzi urbane sau zonele naturale protejate.
„Multe state se opun acestei reduceri drastice impuse dacă se face fără date științifice solide, fără un studiu de impact axat pe siguranța alimentară”, a tunat secretarul de stat polonez Ryszard Bartosik. „Aceasta ar putea submina securitatea alimentară și competitivitatea agriculturii noastre, făcându-ne și mai dependenți de importuri”, o perspectivă „îngrijorătoare”, deoarece războiul din Ucraina alimentează riscul penuriei, a argumentat el.
Majoritatea miniștrilor au pus sub semnul întrebării metodologia de stabilire a țintelor de reducere impuse fiecărui stat, pentru că țările membre UE au modele agricole și condiții climatice foarte diferite. Mai presus de toate, „nu trebuie să pedepsim țările care au muncit deja din greu: suntem de mult timp la un nivel foarte scăzut de pesticide, trebuie să ținem cont de punctul de vedere al statelor”, a argumentat ministrul finlandez Antti Kurvinen, amintind că 75% dintre pesticide sunt folosite pentru silvicultură și au „un risc foarte scăzut”.
„Interzicerea aproape totală a produselor de protecție a plantelor în zonele „sensibile” nu este realistă! Acolo s-ar dezvolta o multitudine de organisme dăunătoare, ceea ce este deja cazul”, a protestat ministrul spaniol Luis Planas Puchades. La rândul său, ministrul francez Marc Fesneau a declarat că „fermierii nu trebuie să rămână fără o soluție”. El a cerut dezvoltarea unor alternative „serioase, operaționale (…) viabile din punct de vedere economic”, regretând absența unei propuneri concrete privind „soluțiile de biocontrol”.
„Trebuie să reducem la minimum sarcinile administrative, care trebuie să rămână proporționale”, a menționat irlandezul Charlie McConalogue. Berlinul, la rândul său, a cerut clarificări cu privire la criteriile zonelor „sensibile” în cauză și cuantumul ajutorului financiar planificat, reiterând totuși sprijinul general pentru propunerea Comisiei: „Criza climatică, cea a biodiversității continuă, nu le putem neglija”, a insistat ministrul german Cem Özdemir, în favoarea „unei protecții mai durabile a plantelor și culturilor”.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.