Sus

Monsanto obligat să plătească daune în valoare de 2,25 miliarde de dolari

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Monsanto obligat să plătească daune în valoare de 2,25 miliarde de dolari

Monsanto obligat să plătească daune în valoare de 2,25 miliarde de dolari

În data de 26 ianuarie 2024, Grupul Monsanto, devenit filială a Bayer, a fost condamnat de către un tribunal din Philadelphia să plătească daune de 2,25 miliarde de dolari unui bărbat care a acuzat erbicidul Roundup, al cărui ingredient activ este glifosatul, că este cauza cancerului său.

Avocatul lui John McKivison, Ron Miller, a confirmat că jurații din acest tribunal civil din statul Pennsylvania i-au acordat acestuia despăgubiri de 2 miliarde de dolari și compensații de 250 de milioane de dolari. Reclamantul a susținut că limfomul său non-Hodgkin, un cancer al sistemului limfatic, este cauzat de utilizarea Roundup, al cărui ingredient activ este glifosatul. Grupul Bayer contestă nocivitatea glifosatului și a declarat pentru AFP intenția sa de a contesta decizia.

La mijlocul lunii noiembrie 2023, un tribunal din Missouri (Statele Unite ale Americii) a decis că Monsanto trebuie să plătească despăgubiri de 1,5 miliarde de dolari în beneficiul a trei americani care au acuzat, de asemenea, că au dobândit limfomul non-hodgkin după mulți ani de utilizare a Roundup. Grupul Bayer a făcut apel la această condamnare.

Glifosatul a fost clasificat în 2015 drept „probabil cancerigen” de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). La rândul său, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a indicat că nu a identificat nicio „zonă critică de îngrijorare” la oameni, animale sau în mediu care să împiedice autorizarea erbicidului, recunoscând în același timp o lipsă a datelor.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.