Sus

România, Polonia, Germania, Țările de Jos… escaladează furia agricultorilor europeni

Agroind Cauaceu SA / Articole  / România, Polonia, Germania, Țările de Jos… escaladează furia agricultorilor europeni

România, Polonia, Germania, Țările de Jos… escaladează furia agricultorilor europeni

Motivațiile lor diferă, dar furia lor crește în toată Europa: din România până în Franța, trecând prin Germania și Polonia, fermierii sunt nemulțumiți din cauza prețului combustibilului, a concurenței ucrainene și a constrângerilor europene. Cu câteva luni înainte de alegerile europene din iunie 2024, Comisia de la Bruxelles va lansa joi un „dialog strategic” reunind organizații agricole, dar și sectorul agroalimentar, ONG-uri și experți, menit să dezamorseze furia lumii rurale. Această inițiativă a fost confirmată abia la sfârșitul săptămânii trecute, dar președintele executivului european Ursula von der Leyen o promisese încă din septembrie 2023, cerând „mai puțină polarizare” și asigurând că „agricultura și protecția naturii pot merge mână în mână”. În program: veniturile fermierilor, sustenabilitatea practicilor, inovația tehnologică, competitivitatea – teme care vor fi discutate în prealabil de miniștrii agriculturii, marți, 23 ianuarie 2024, la Bruxelles.

„Exasperarea” s-a răspândit în ultimele luni și în România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria, unde producătorii denunță în esență „concurența neloială” din Ucraina, acuzată că a subcotat prețul cerealelor sale. În urma ofensivei ruse, UE a suspendat taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina în mai 2022 și a creat „coridoare de solidaritate” pentru a permite Kievului să-și tranziteze stocurile de cereale. Marea problemă este însă că multe alimente au ajuns să se acumuleze în curțile vecinilor săi europeni. Ca răspuns împotriva acestui aflux de grâu sau porumb, fermierii români și bulgari și-au scos tractoarele pentru a bloca punctele de frontieră cu Ucraina.

În România, fermierii au protestat alături de camionagii duminică, 14 ianuarie. Protestatarii au blocat traficul la periferia orașelor și la granița cu Ucraina. Ei cer plata mai regulată a subvențiilor și doresc să fie despăgubiți în urma secetei și a deficitului legat de deschiderea pieței europene către cerealele ucrainene.

În Polonia, protestele au dus la demisia ministrului Agriculturii în aprilie 2023. Acest lucru nu le-a potolit furia: Fermierii polonezi au început să blocheze punctele de trecere cu Ucraina în noiembrie, alături de camionagii. Fermierii și-au suspendat blocada pe 6 ianuarie după un acord cu guvernul polonez, care prevede subvenții.

Revolta lumii agricole a început în iunie 2022 din Țările de Jos, țară de aproape 18 milioane de locuitori, care este al doilea exportator de produse alimentare după Statele Unite. Un plan guvernamental de a reduce emisiile de azot prin reducerea efectivelor de animale împinge mii de fermieri olandezi pe străzi. La volanul tractoarelor lor, aceștia blochează autostrăzile și protestează în fața caselor liderilor politici. Steagurile olandeze cu susul în jos devin simbolul revoltei lor, care strânge sprijinul populiștilor din întreaga lume, inclusiv al fostului președinte american Donald Trump. După luni de protest, revolta împotriva executivului a adus pe valul electoral un nou partid care reunește fermierii, „Mișcarea Fermier-Cetățean” (BBB), care și-a făcut o intrare puternică în Senat în martie 2023, dar în cele din urmă a câștigat mai puțin decât se aștepta la alegerile generale din noiembrie.

În Germania, fermierii și-au exprimat masiv ostilitatea față de un plan al guvernului Scholz de a crește taxele pe motorina agricolă, anunțat în decembrie. La începutul lunii ianuarie, au lansat o săptămână de proteste cu convoaiele de tractoare care au blocat drumurile din întreaga țară.
Coaliția de guvernământ, care reunește social-democrați, ecologiști și liberali, a fost de acord să eșaloneze eliminarea scutirii până în 2026 și promite mai puțină birocrație. Dar îi va fi dificil să facă mai mult într-un moment în care trebuie să economisească câteva miliarde de euro în cheltuieli bugetare pentru a se conforma unui apel la ordine din partea judecătorilor constituționali.

De asemenea, starea de rău se dezvoltă și crește în mediul rural francez, unde fermierii protestează, la fel ca vecinii lor germani, împotriva creșterii costurilor de producție și a obligațiilor de mediu în creștere. Pentru a denunța o „lume întoarsă cu susul în jos”, fermierii au început, din toamnă, să răstoarne indicatoarele de intrare în comune. De joi seară, aceștia blochează autostrăzile din sud-vest și se adună și pe sensuri giratorii, cu alte acțiuni planificate la chemarea liderului sindicatului agricol, FNSEA.

Revolta sectorului agricol ar putea afecta alte țări din Europa. „Sindicatele italiene și spaniole (sindicatele agricole) vorbesc și despre demonstrații”, spune președintele Comitetului organizațiilor profesionale agricole din Uniunea Europeană, Christiane Lambert. În Marea Britanie, producătorii de fructe și legume manifestă luni în fața Parlamentului din Londra pentru a protesta împotriva contractelor de cumpărare „nedrepte” care îi leagă la distribuția în masă.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.