Sus

Negocierile pentru viitoarea PAC vor fi reluate în iunie 2021

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Negocierile pentru viitoarea PAC vor fi reluate în iunie 2021

Negocierile pentru viitoarea PAC vor fi reluate în iunie 2021

Statele membre și euro-deputații nu au ajuns la un acord privind viitoarea politică agricolă comună și au amânat negocierile pentru luna iunie. Consiliul Europei a precizat că discuțiile vor fi reluate cu ocazia următoarei întâlniri a miniștrilor europeni ai agriculturii, ce va avea loc în cursul lunii iunie. După trei zile de negocieri, euro-deputații s-au lovit de un adevărat nod gordian: modul în care va fi implementată ambiția protejării mediului în politica agricolă comună. Se pare că, în ochii reprezentanților statelor membre, recomandările Parlamentului European sunt impracticabile, din cauza prea multor constrângeri administrative.

Cât despre Consiliul Europei, negociatorii au sentimentul că nu sunt ascultați. Mai mult, „am avut impresia că Parlamentul nici nu vrea să negocieze”, declară consilierul diplomatic francez Julien Denormandie, citat de France Presse, prezent la dezbateri. Cu toate acestea, la capătul a trei zile de negocieri, a existat o unanimitate a statelor membre în Consiliu favorabilă stopării negocierilor vineri dimineața. Munca depusă de președinte, ministrul agriculturii portughez, a fost salutată și chiar aplaudată de membri Consiliului.

Potrivit Agerpres, rămân în continuare mai multe puncte de dispută, în special cu privire la compatibilitatea din PAC și strategiile europene din „Pactul verde” (care vizează ajungerea la neutralitatea emisiilor de carbon în 2050) și cea privind „De la fermă la furculiță” (securitatea alimentară). Aceste strategii vizează reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor până în 2030, precum și rezervarea a unui sfert din terenurile arabile pentru culturile bio, obiective ambițioase, dar care nu se regăsesc în PAC.

Din păcate, referitor la ecosisteme, nu a fost găsit niciun compromis. Dacă statele au insistat pentru o flexibilitate a bugetului și pentru definirea conținutului acstuia, euro-deputații au reclamat o încadrare strictă, temându-se de adoptarea unor măsuri naționale mai puțin ambițioase. Coerența PAC și cu politica pactului verde a Comisiei Europene rămâne un punct de divergență. Negocierile s-au mai purtat și referitor la piețele agricole, ținta plăților, plățile cuplate, sau condiția socială. Asupra acestui ultim punct, refuză subvenționarea fermierilor condiționată de respectarea standardelor sociale, cu eventuale sancțiuni, în timp ce aceasta este o cerere din partea deputaților sociali.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.