Sus

ONU & OMC: Risc de criză alimentară mondială din cauza Coronavirus

Agroind Cauaceu SA / Articole  / ONU & OMC: Risc de criză alimentară mondială din cauza Coronavirus

ONU & OMC: Risc de criză alimentară mondială din cauza Coronavirus

Există un risc ridicat de „penurie alimentară” pe piața mondială din cauza dereglărilor legate de Covid-19 în comerțul internațional și lanțurile de aprovizionare alimentară, au avertizat președinții ONU și OMC.

„Incertitudinile legate de disponibilitatea hranei pot declanșa un val de restricții de export”, fapt ce va provoca „o penurie pe piața mondială”, au declarat într-un comunicat de presă comun chinezul Qu Dongyu, care este la șefia Organizației Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură (FAO), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și brazilianul Roberto Azevedo, șeful Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Pentru cele trei organizații multilaterale care se ocupă de sănătatea, alimentația și comerțul mondial, este importantă asigurarea schimburilor comerciale, „în special în scopul de a evita penuria alimentară”, indică textul comun. De acest avertisment poate fi vizată Rusia, principalul exportator mondial de grâu, iar miniștri Economiei și Agriculturii din această țară au prezentat zilele trecute un proiect de limitare a exporturilor rusești de cereale la 7 milioane de tone între lunile aprilie și iunie, după cum au raportat AFP mai multe societăți care se ocupă cu studierea pieței europene de grâu. În așteptarea aprobării acestui proiect de către propriul guvern, Rusia a decis să vândă un milion de tone de grâu din stocurile sale de rezervă pe piața proprie pentru a limita creșterea prețurilor interne. Pentru experții de la FAO, agenția ONU care se ocupă cu agricultura și alimentația, „restricțiile la export” au efect asupra foametei în alte zone ale globului.

După criza financiară din 2007, „câteva țări producătoare de orez ca India și Vietnam au impus restricții la export căci erau îngrijorate din cauza creșterii prețurilor, fapt ce a dus la creșterea prețurilor mondiale și contribuit la creare de zone de foamete în anumite țări în curs de dezvoltare”, amintește Abby Abassian, economist principal la FAO. Actualmente, cele trei organizații internaționale sunt îngrijorate de alți factori care amenință lanțul alimentar mondial.
„Încetinirea circulației muncitorilor din industria agricolă și alimentară” blochează numeroase agriculturi occidentale. Odată cu închiderea granițelor din cauza Covid-19, aceste țări se trezesc că sunt dependente de mâna de lucru venită din exteriorul lor: latin-americanii în Statele Unite, românii și magrebienii la culegerea de căpșuni în Spania, în general, muncitorii din Europa de Est la câmpurile de sparanghel în Germania. O altă problemă majoră o constituie întârzierile majore la frontiere suferite de containere cu mărfuri, care aduc cu sine o creștere a crizei alimentare și un risc pentru produsele perisabile.

La apogeul crizei Coronavirus în China, navele încărcate cu containere lu lapte praf care proveneau din Europa nu au fost nici măcar descărcate din lipsă de mână de lucru în porturi. De altfel, în momentul în care salariații emblematicului magazin bio american Whole Foods, aflat în proprietatea gigantului Amazon, să înceapă greva pentru propria lor sănătate din cauza Coronavirus, cele trei organizații internaționale și-au pus problema necesității „protecției personalului din producția alimentară și din distribuție. Grija lor principală este atât aceea de a minimiza propagarea virusului în acest sector cât și menținerea lanțurilor de aprovizionare alimentară. În timp de pandemie, alimentația a devenit prioritară pentru sute de milioane de persoane aflate în izolare în întreaga lume.

„Atunci când se pune problema protejării sănătății și bunăstării propriilor cetățeni, țările trebuie să se asigure că ansamblul măsurilor comerciale nu împiedică lanțul de aprovizionare alimentară”, declară șefii FAO, OMS și OMC. În perioade ca aceasta, cooperarea internațională este esențială”, mai subliniază aceștia.

„Trebuie să ne asigurăm că răspunsul nostru în fața pandemiei de Covid-19 nu creează, în mod involuntar, penurii nejustificate de produse esențiale și că nu exacerbează foametea și malnutriția”, concluzionează aceștia.

„Suntem abia la începutul acestei crize”, consideră economistul Abby Abassian, potrivit căruia nu este vorba despre o criză de producție, ci în special despre un a transporturilor și logisticii. Situația din India va fi determinantă pentru ce se va întâmpla mai departe, căci „recoltarea începe peste câteva săptămâni, iar fluiditatea mărfurilor trebuie asigurată”, a mai spus acesta.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.