Sus

PAC: Miniștri Agriculturii își doresc un compromis în privința eco-schemelor

Agroind Cauaceu SA / Articole  / PAC: Miniștri Agriculturii își doresc un compromis în privința eco-schemelor

PAC: Miniștri Agriculturii își doresc un compromis în privința eco-schemelor

Luni, 26 aprilie, în cadrul discuțiilor despre viitoarea Politică Agricolă Comună, statele membre ale Uniunii Europene au făcut încă un pas către un compromis referitor la eco-scheme. Președinția portugheză a propus consacrarea a până la 25% din ajutoarele din pilierul unu în 2025.

Încă din luna octombrie 2020, statele membre au convenit către o reformă a PAC, ce urmează să fie aplicată începând din 2023 și care ar urma să înverzească mai mult agricultura europeană. De atunci, eurodeputații, Comisia Europeană și statele membre negociază un acord pe baza propunerilor făcute. Miniștri Agriculturii s-au luni, 26 aprilie 2021 în video conferință ca să accelereze negocierile. „În acest stadiu, este imperios necesar să demonstrăm un spirit de compromis ca să ajungem la un acord politic în cursul lunii viitoare”, a declarat ministrul portughez al Agriculturii Maria do Céu Antunes, într-o conferință de presă.

Ministrul portughez, a cărui țară ocupă până în luna iunie președinția Uniunii Europene, le-a propus omologilor săi un compromis referitor la problema delicată a eco-schemelor, plățile care vor recompensa practicile agricole agro-ecologice. Eurodeputații reclamă însă că statele membre consacră mai puțin de 30% din plățile directe ale Uniunii Europene făcute agricultorilor. În același timp, cei 27 preconizează fixarea unui prag minim de doar 20%, lăsând la latitudinea guvernelor naționale definirea conținutului acestor procente. „Am încercat să echilibrăm situația prin propunerea unei abordări progresive, începând de la 22% în 2023, pentru a crește apoi la 25% în 2025”, a mai declarat Maria do Céu Antunes, această propunere fiind „primită în ansamblu foarte bine” de statele membre. Nu se pune însă problema creșterii la 30%, pentru că un asemenea nivel „nu ar fi utilizat în întregime”, subliniază ministrul portughez al agriculturii.

Pe de altă parte, dacă o majorarea a plăților PAC este condiționată de respectul față de normele de mediu (între care rotația culturilor), atunci ce derogări vor fi posibile pentru agricultori? „Trebuie să dăm dovadă de mai multă flexibilitate. Putem ține cont de necesitățile specifice ale statelor membre fără să scădem impactul asupra mediului”, mai remarcă ministrul portughez. Propunerea președinției portugheze va fi discutată vineri, 30 aprilie 2021, cu negociatorii din Parlamentul European.

În final, trebuie amintit că luni, 26 aprilie, Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat „Comisia susține propunerea Parlamentului pentru 30% minimum de eco-scheme, dar noi vom fi mulțumiți cu o creștere cât mai mare a procentului: negocierile sunt o chestiune de compromis”.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.