Sus

Piața europeană de tractoare agricole: înmatriculări în creștere cu 17% în 2021!

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Piața europeană de tractoare agricole: înmatriculări în creștere cu 17% în 2021!

Piața europeană de tractoare agricole: înmatriculări în creștere cu 17% în 2021!

Anul 2021 va intra în istorie în ceea ce privește vânzările de tractoare agricole: cu 17% mai mult decât în anul 2020, nivelul atinge un adevărat record la scară europeană! Cu toate acestea, piața este perturbată de lipsa de componente, fapt ce a determinat unele fabrici să stopeze producția. Ca să nu mai vorbim de creșterea prețului materiilor prime, energiei și lipsa forței de muncă cauzată de Covid-19 și războiul din Ucraina.

Aproape 230.000 de tractoare au fost înmatriculate în Europa în anul 2021, conform cifrelor furnizate de autoritățile naționale. Dintre aceste înmatriculări, puțin sub 30% au vizat vehicule de 50 CP sau mai puțin. Cema estimează că puțin sub 180.000 sunt mașini agricole, restul fiind format din vehicule clasificate ca tractoare, care includ quad-uri, side-by-side, manipulatoare telescopice. Față de 2020, înmatriculările sunt așadar în creștere cu 17%. Chiar și ținând cont de perturbarea cauzată de pandemia de Covid-19, ritmul de creștere subliniază îmbunătățirea pieței. Este vorba despre cel mai mare număr de înmatriculări de tractoare de mai bine de un deceniu.

În același timp, producătorii avertizează cu privire la unele întreruperi care dăunează producției, evenimente care s-au înmulțit în ultima vreme. În general, situația s-a deteriorat din vara lui 2021. Chiar înainte de războiul din Ucraina, în chestionarul Cema din februarie 2022, 51% dintre producătorii care au răspuns întrebărilor au declarat că se așteptau la opriri de producție din cauza penuriei din partea furnizorilor în următoarele patru săptămâni. Problema este și mai răspândită în rândul producătorilor de tractoare și echipamente de recoltat, cu 64%, respectiv 71% dintre respondenți, spunând că se așteaptă la oprirea producției. Războiul din Ucraina a declanșat mai multe blocaje de aprovizionare, așa cum a arătat deja cel mai recent raport Cema.

Piața tractoarelor a fost frânată de întârzierile în producție, dar cererea a rămas ridicată pe tot parcursul anului 2021. Probabil că prețurile ridicate și în creștere ale mărfurilor agricole au contribuit cel mai mult la menținerea cererii. Indicele global al prețurilor la alimente publicat lunar de FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură) dovedește clar acest lucru. În 2021, prețurile alimentelor au fost în medie cu 28% mai mari decât în 2020 și au fost la cel mai înalt nivel din 2011 încoace.

Majoritatea sectoarelor agricole au practicat aceste prețuri mari, fiecare dintre indicii de componente fiind la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, iar uleiul vegetal a atins un nivel record. Cu toate acestea, veniturile fermelor au fost, de asemenea, afectate de creșterea rapidă a costurilor inputurilor, în special a combustibilului și îngrășămintelor.

Cele mai mari piețe de tractoare agricole din Europa rămân Franța și Germania, aceste două țări reprezentând aproape patru tractoare agricole din zece înmatriculate în Europa. În 2021, înregistrările de tractoare din aceste două țări au crescut mai lent decât în restul Europei, cu valori de 10%, respectiv 9%. În schimb, creșterea în Italia și Polonia, a treia și a cincea piață ca mărime, a fost deosebit de puternică, cu 36% și 42%. Împreună cu Regatul Unit și Spania, aceste țări reprezintă încă 35% din înmatriculările europene. Doar puțin peste unul din patru tractoare agricole noi înregistrate în Europa se află în afara acestor șase piețe de top.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.