Provocări serioase pentru noul comisar european al Comerțului
Brexit, mediul înconjurător, Statele Unite… noul comisar european al Comerțului, care îl înlocuiește pe Phil Hogan în urma demisiei acestuia, letonul Valdis Dombrovskis moștenește câțiva „cartofi fierbinți”.
Dombrovskis ocupa de un an, de la instalarea echipei conduse de Ursula von der Leyen, postul de vicepreședinte executiv al CE pentru o economie în serviciul cetățenilor, un portofoliu din care superviza activitatea altor comisari, păstrând în același timp responsabilitatea finanțelor. El își va păstra titlul de unul dintre cei trei vicepreședinți executivi ai Comisiei Europene. Dombrovskis a transmis într-un comunicat că este „onorat și încântat” de portofoliul comerțului: „Sunt nerăbdător să lucrez pentru interesul european în acest dosar important, continuându-mi în același timp rolul de vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor”, a spus el.
Relațiile economice cu Statele Unite, taxele punitive pe oțel și aluminiu sau diferendele asupra automobilelor sunt câteva dintre provocările la care Uniunea Europeană trebuie să răspundă în contextul alegerilor prezidențiale americane din luna noiembrie. Dacă va câștiga Donald Trump, Uniunea Europeană va trebui să continue lupta începută încă acum patru ani. În cazul victoriei lui Joe Biden, însă, relațiile ar trebui să se detensioneze și să facă loc unei reforme a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).
Încheiat cu mare pompă în vara anului 2019 după 20 de ani de discuții, acordul comercial semnat de Uniunea Europeană cu țările Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay) a ajuns azi într-un punct mort. Parlamentul olandez și cel austriac au respins deja acest acord, iar Belgia, Irlanda, Franța și Luxemburg se arată și ele destul de reticente. Până și Berlinul, promotorul acordului, începe să arate o schimbare de poziție din cauza consecințelor pentru agricultorii europeni cât și a riscurilor pentru mediu, în special în ceea ce privește despăduririle din jungla Amazonului, favorizate de președintele brazilian Jair Bolsonaro.
De mai mulți ani, diferite ONG-uri acuză Uniunea Europeană că nu ia în serios problemele sanitare, de mediu și încălzirea climatică în acordurile comerciale pe care le semnează. Încă de la venirea sa la conducerea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a stabilit prioritatea acestui subiect și, pe lângă recenta nominalizare a unui responsabil însărcinat să vegheze la respectarea acordurilor comerciale, Germania a lansat și o consultanță pentru reforma politică a Bruxelles-ului. Noul comisar pentru Comerț va trebui să se ocupe de ambele probleme.
Nu știm dacă va fi semnat un acord post-Brexit sau nu, cert este că relațiile comerciale dintre insulari și Uniunea Europeană vor trebui reinventate după 1 ianuarie 2021, moment în care ieșirea Regatului Unit din UE va deveni efectivă. Această sarcină ar trebui să-i revină letonului Valdis Dombrovskis, căci negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, și-a anunțat încheierea misiunii în data de 31 decembrie 2020. Între problemele legate de pandemia de Covid-19 în toate domeniile, taxe vamale ridicate și interese divergente ale statelor UE, misiunea noului comisar al Comerțului va fi una extrem de dificilă. „Să nu facem ca această problemă să scindeze Europa”, a atras atenția recent Peter Altmaier, ministrul german al economiei, a cărui țară ocupă acum președinția Uniunii Europene.
Noul comisar al Comerțului va trebui să se asigure că partenerii comerciali ai UE vor respecta condițiile concurențiale la nivel social, de mediu și ajutoare publice acordate întreprinderilor. Cât despre China, principalul poluator mondial, regina dumping-ului și care obișnuiește să își privilegieze întreprinderile, aceasta pare să fie cea mai arzătoare problemă cu care se va confrunta noul comisar. Același Peter Altmaier speră ca Bruxelles și Beijing, care negociază un acord asupra investițiilor, să „cadă de acord asupra unor reguli comune, în special pentru a evita ca investitorii străini să dispună de mai puține drepturi decât investitorii chinezi în teritoriul cinez”.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.