Sus

Raport FAO: agricultura mondială suferă din cauza catastrofelor

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Raport FAO: agricultura mondială suferă din cauza catastrofelor

Raport FAO: agricultura mondială suferă din cauza catastrofelor

Secetă, furtuni, inundații, incendii în păduri, epidemii, toate aceste catastrofe a căror frecvență s-a triplat în ultimii 50 de ani „pun în pericol sistemele alimentare ale planetei”, anunță FAO, trăgând un semnal de alarmă. Frecvența, intensitatea și complexitatea acestor catastrofe „fac ca agricultura să plătească un tribut greu în toate sectoarele de activitate”, se arată în raportul Organizației pentru Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), publica în data de 18 martie 2021.

Numărul anual al catastrofelor a crescut de trei ori față de deceniul 1970 – 1980. În țările sărace și mediu dezvoltate, „agricultura a absorbit un sfert (26%) din consecințele catastrofelor între anii 2008 – 2018, a declarat pentru AFP Dominique Burgeon, directorul diviziei de urgență și reabilitarea al FAO. „Toate acestea au reprezentat 108,5 miliarde de dolari pierderi de producție vegetală și animală în această perioadă”, a mai precizat el. „Aceste pierderi economice pot avea un efect devastator asupra vieții oamenilor”, pentru că subzistența a mai bine de 2 miliarde de persoane depinde de sectorul agricol

Raportul FAO anterior consacrat impactului catastrofelor și crizelor asupra agriculturii și siguranței alimentare, publicat în 2017, reflecta o situație asemănătoare, ce nu s-a modificat în bine între timp. Anul 2020, „care a atins o culme a unui deceniu de teribile catastrofe, de încălzire climatică, de scădere a suprafeței ghețarilor și de creștere a nivelului mărilor, a adăugat noi provocări”. Pandemia de Covid-19 a dat peste cap lanțurile alimentare, în timp ce numeroase regiuni sufereau din cauza inundațiilor ce au atins niveluri record și roiuri de lăcuste făceau ravagii în mai multe țări din Africa, Peninsula Arabică și sud-estul Asiei.

Raport, care reflectă perioada 2008 – 2018, consacră un capitol întreg impactului pe care l-a avut pandemia de Covid-19, virus detectat pentru prima dată în China, la finele anului 2019. Din cauza acestei pandemii, „veniturile agricultorilor au scăzut, ei având un acces redus la mâna de lucru și la terenurile agricole, ceea ce duce la pierderi de producție, la o scădere a veniturilor și la o diminuare a nutriției”, remarcă același Dominique Bourgeon.

Prin acest nou raport, FAO intenționează să ajute comunitatea internațională să identifice domeniile în care ar trebui să investească pentru a reduce riscurile de catastrofe și pentru a consolida „reziliența” sistemelor agricole. Pot fi întreprinse mai multe tipuri de acțiuni, cum sunt punerea în aplicare a sistemelor de alertă rapidă sau a asigurărilor în caz de catastrofe. „Comunitatea internațională trebuie să investească mai mult și, în special, în prevenție”, mai declară Bourgeon. „Cheltuim mulți bani ca să ripostăm catastrofelor odată ce acestea s-au produs. Ar fi mai strategic să investim înainte”.

În perioada 2004 – 2016, doar 3% din ajutoarele publice pentru dezvoltare destinate țărilor în curs de dezvoltare și țărilor aflate în tranziție au fost consacrate măsurilor legate de agricultură și axate pe reducerea riscurilor de catastrofe. ONU pregătește acum o întâlnire la nivel înalt pe tema sistemelor alimentare ce va avea loc în cursul lunii septembrie cu ocazia Adunării Generale a Națiunilor Unite, la New York, în cadrul unui deceniu de acțiune pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă până în anul 2030.
Un pre-summit va avea lor între 19 – 21 iulie 2021 la Roma, a anunțat UNO într-un comunicat de presă. Acest pre-summit „va reuni în special tinerii, micii agricultori, cercetători, membri ai sectorului privat, lideri politici și miniștri ai agriculturii, mediului, sănătății și finanțelor”. „Va fi un moment esențial pentru o mobilizare de angajamente îndrăznețe, de care avem atât de multă nevoie”, a declarat Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, citat în comunicatul ONU. Acest eveniment se va desfășura cu prezența unei părți a participanților și pe o platformă virtuală pentru ceilalți.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.