Sus

Reforma Pac ținută în șah de bugetul european

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Reforma Pac ținută în șah de bugetul european

Reforma Pac ținută în șah de bugetul european

Președinția Finlandei la Uniunea Europeană va purta negocierile pentru viitoarea Politică Agricolă Comună post-2020 „cât de departe posibil”, iar o finalizare a dezbaterilor depinde de un acord asupra bugetului multianual al Uniunii Europene.  

„Finlanda a luat președinția cu obiectivul de a duce reforma PAC cât de departe posibil în timpul mandatului său. Cel mai important în privința acestui subiect este că aceasta este legată de CFP (bugetul multianual al Uniunii Europene). Un punct de vedere clar este că fiecare Stat împarte” a declarat ministrul finlandez al agriculturii, Jari Leppa, la încheierea unei întâlniri de informare cu omologii săi din Uniunea Europeană ce a avut loc la Helsinki.

Miniștri agriculturii nu vor, așadar, să se pronunțe definitiv referitor la reforma PAC înainte să cunoască bugetul ce îi va fi consacrat în următorul cadru financiar multianual pentru perioada 2021 – 2027. Pentru comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, calendarul „converge către luna decembrie”, căci comisiile pentru agricultură și mediu formate de Parlamentul ales în primăvara acestui an vor trebui să depună până atunci rapoartele despre reforma PAC, și aceasta este data vizată de discuțiile asupra CFP.

Programul se anunță a fi foarte încărcat: liderii vor trebui să poarte primele discuții de fond despre bugetul UE la summit-ul ce va avea loc la jumătatea lunii octombrie, dar multe voci spun că această întâlnire va fi mai degrabă dedicată Brexitului, la două săptămâni de la data prevăzută de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană. „Probabil nu vor exista cifre, ar fi prea de tot”, estimează Pekka Pesonen, președintele Copa-Cogeca, cel mai mare sindicat agricol european.  

Pierderea contribuției Regatului Unit va provoca un „gol” în următorul buget al Uniunii Europene, iar Comisia prevede reducerea sumelor dedicate politicii agricole și politicii de coeziune în favoarea altor priorități, cum sunt apărarea sau migrația. Alături alte 20 de state, România apără în continuare menținerea bugetului PAC echivalent celui consacrat acum celor 27 state membre (mai puțin Regatul Unit). Bugetul destina PAC este considerat unul extrem de important, mai ales în lupta lumii agricole contemporane contra schimbărilor climatice majore ce au loc an de an.  

Calendarul extrem de încărcat al negocierilor va necesita măsuri tranzitorii imediat ce actuala Politică Agricolă Comună va expira la finele anului 2020, înainte să se dea startul unei noi politici agricole. Aceste măsuri se discută în cadrul Comisiei și vor acoperi o perioadă de un an, potrivit lui Phil Hogan.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.