Sus

Rusia vrea să limiteze exporturile de cereale

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Rusia vrea să limiteze exporturile de cereale

Rusia vrea să limiteze exporturile de cereale

Guvernul rus a anunțat luni, 14 decembrie 2020, ca prevede introducerea de noi cote de export de cereale, iar autoritățile au înmulțit măsurile pentru scăderea prețurilor produselor alimentare de bază, care au suferit o inflație puternică.

„Un proiect de decret a fost prezentat guvernului referitor la introducerea în perioada 15 februarie – 30 iunie 2021 a unei cote de export de cereale pentru 17,5 milioane de tone”, a declarat ministrul Dezvoltării Economice Maxim Reshetnikov, într-o transmisie a televiziunii ruse. La acestea se adaugă taxele vamale de 25 de euro la tona de cereale, valabile pentru aceeași perioadă.

În trimestrul I al anului 2020, Rusia a exportat 9,5 milioane de tone de cereale. Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin și-a manifestat îngrijorarea față de creșterea puternică a prețurilor unor produse alimentare și a îndemnat guvernul să pregătească măsuri pentru a rezolva situația până la sărbătorile de final de an. Potrivit agenției de statistică Rosstat, prețul de detaliu pentru anumite produse alimentare a crescut puternic între lunile ianuarie și noiembrie (+70% la zahăr, +24% la uleiul de floarea soarelui).

Vinerea trecută, prim-ministrul rus a semnat un decret care crește drepturile de export pentru semințele de floarea soarelui și de rapiță începând din luna ianuarie. Luni, autoritățile au indicat că vor fi încheiate acorduri de stabilizare a prețurilor cu producătorii de zahăr și de ulei de floarea soarelui până la data de 20 decembrie, acestea urmând să fie valabile până în primul trimestru al anului 2021. Tot autoritățile ruse au declarat că sunt gata să stimuleze importurile de zahăr dacă producătorii ruși nu vor scădea prețurile și iau în considerare chiar suprimarea dreptului de import pentru trestia de zahăr. Guvernul rus a anunțat că noi cote ar putea fi introduse pentru exporturile de ulei de floarea soarelui, în caz de necesitate.

Prețurile mondiale pentru alimentele de bază (cereale, zahăr, ulei, produse lactate) au atins în luna noiembrie cel mai înalt nivel din ultimii șase ani, a indicat la începutul lunii decembrie Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Cât despre rublă, aceasta a pierdut, de la începutul anului 2020, o treime din valoare față de dolar și euro.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.