Trei agenții ale ONU solicită o „reorientare” a măsurilor de sprijin pentru agricultură
Cu câteva zile înainte de Summitul mondial al sistemelor alimentare organizat de ONU în data de 23 septembrie, la New York, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultura (FAO), Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUE) au publicat un raport ce aduce o judecată severă asupra impactului referitor la sprijinul agricultorilor din întreaga lume. Raportul, intitulat „O oportunitate de câteva miliarde de dolari”, estimează că susținerea adusă agricultorilor reprezintă în total 540 de miliarde de dolari în medie pe an, în ultimii ani. Din această sumă, cca. 470 de miliarde de dolari, adică 87%, cauzează „distorsiuni de preț sunt provoacă daune pentru mediu și la nivel social”.
Raportul punctează în special măsurile de susținere a prețurilor (294 miliarde de dolari pe an) prin intermediul drepturilor vamale, subvențiilor la export, cotelor de import, prețurilor plafon sau minime. „Aceasta aduce cu sine distorsiuni ale prețurilor” și concurență falsă, ceea ce dăunează eficacității”, arată Marco Sanchez, economist la FAO și unul dintre autorii raportului, într-un interviu acordat AFP.
Ajutoarele bugetare pentru agricultori, ce ajung la suma de 245 miliarde de dolari pe an, pot să aibă, la rândul lor, „un impact negativ asupra mediului”, atunci când sunt legate de o anumită producție sau de anumite subvenții (ex. sprijin cuplat). Aceasta poate aduce cu sine o „utilizare masivă a produselor chimice, o sărăcire a resurselor naturale și dezvoltarea monoculturii”. Aceste ajutoare sunt susceptibile că dăunează echilibrului nutrițional al populațiilor favorizând consumul de produse de bază (ex. zahăr) în detrimentul fructelor, și legumelor. Doar 110 miliarde de dolari din cheltuieli de care beneficiază întregul sector sub forma serviciilor generale (infrastructuri, cercetare și dezvoltare, etc.) sunt considerate cu adevărat merituoase de către autorii raportului.
Acest raport vizează declanșarea unei „conștientizări din partea guvernelor întregii lumi”, consideră Qu Dongyu, directorul general FAO. Țările trebuie să „regândească măsurile de sprijinire a agriculturii în scopul de a le face apte să transforme sistemele noastre agroalimentare” având în vedere patru obiective: „o nutriție mai bună, o producție mai bună, un mediu înconjurător mai bun și o viață mai bună”, adaugă el. Cele trei agenții preconizează un demers în șase etape pentru a putea ajunge la reformarea progresivă a acestor subvenții. Reorientarea ajutoarelor va trebui realizată în mod „transparent”, să fie bazată „pe dovezi” și să fie adaptată la situația fiecărei țări, subliniază raportul. Prin trecerea la măsuri de sprijin în agricultură „mai respectuoase față de natură, mai echitabile și mai eficace, von putea îmbunătăți mijloacele de subzistență prin reducerea emisiilor poluante, protejând ecosistemele și reducând utilizarea de produse agrochimice”, consideră Înger Andersen, director executiv la PNUE.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.