Uniunea Europeană interzice substanța activă tiacloprid
Uniunea Europeană a luat decizia să nu mai reînnoiască autorizația pentru tiacloprid, substanță activă a cărei licență expiră în luna aprilie 2020. Comisia care se ocupă cu evaluarea cererilor de reînnoire a licențelor în materie de produse fitosanitare, compusă din experți care reprezintă cele 28 state europene, a ținut cont de propunerile Comisiei Europene de a nu mai prelungi licența, se arată pe site-ul Comisiei Europene în pagina dedicată substanțelor neonicotinoide.
„Întrucât, în Rezoluția sa din 13 septembrie 2018 referitoare la punerea în aplicare a Regulamentului privind produsele fitosanitare, Parlamentul a invitat Comisia și statele membre „să se asigure că prelungirea procedurală a perioadei de aprobare pe durata procedurii, în conformitate cu articolul 17 din regulament, nu va fi utilizată pentru substanțe active mutagene, cancerigene sau toxice pentru reproducere, deci substanțe din categoriile 1A sau 1B, sau pentru substanțe active cu proprietăți care perturbă sistemul endocrin și care afectează oamenii sau animalele, așa cum este în prezent cazul substanțelor precum flumioxazin, tiacloprid, clorotoluron și dimoxistrobin.”
La începutul acestui an, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a emis un aviz nefavorabil și a estimat că tiacloprid „nu satisface criteriile de aprobare”, potrivit unui purtător de cuvânt al Autorității. Proprietățile acestui perturbator endocrin l-au recomandat ca pe un „candidat la înlocuire”, ceea ce înseamnă un produs fitosanitar pentru care autoritățile naționale trebuie să facă o evaluare pentru a stabili dacă există alternative, inclusiv metodele non-chimice, amintește Comisia Europeană.
În ianuarie 2019, EFSA a adus în discuție problema „concentrației de tiacloprid în apele subterane”, acesta fiind un subiect de preocupare. Autoritatea deplângea în același timp lipsa datelor care să ducă la finalizarea evaluării riscurilor, atât pentru oameni cât și pentru faună, albine și unele plante.
Tiacloprid este o substanță neonicotinoidă utilizată în culturile de porumb, rapiță și cartof și este suspectat ca fiind un perturbator endocrin, a cărui acțiune nocivă asupra polenizatorilor este studiată. Vă amintim că Uniunea Europeană a mai interzis din aprilie 2018 alte trei neonicotinoide: clotianidin, imidacloprid și tiamteoxam.
Bayer, care comercializează acest produs în Europa, a explicat că respectă deciziile statelor membre ale Uniunii Europene, dar că va continua să-și apere produsul. „Compania continuă să creadă că produsele fitofarmaceutice pe bază de tiacloprid pot fi utilizate în siguranță dacă sunt respectate măsurile de utilizare necesare, care sunt indicate pe eticheta acestora”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului. Compania Bayer critică, de altfel, lipsa alternativelor: „produsele de protecție a plantelor pe bază de tiacloprid sunt unelte importante pentru agricultorii Uniunii Europene. Bayer consideră că au fost furnizate și evaluate numeroase dovezi care să demonstreze necesitatea fitosanitară în numeroase situații a produselor pe bază de tiacloprid în Europa.”
Utilizarea substanței active tiacloprid va fi interzisă începând din 30 aprilie 2020, dată la care expiră autorizația în vigoare, executivul european fondându-și alegerea pe concluziile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară publicate în ianuarie 2019.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.