Sus

Uniunea Europeană plafonează importurile de cereale din Ucraina

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Uniunea Europeană plafonează importurile de cereale din Ucraina

Uniunea Europeană plafonează importurile de cereale din Ucraina

Uniunea Europeană a ajuns la un acord de plafonare a anumitor importuri agricole ucrainene scutite de taxe vamale – ouă, carne de pasăre, zahăr, dar și ovăz, porumb și miere -, răspunzând unor critici virulente, însă fără ca în acest mecanism să fie inclus grâul, informează AFP.

Acordul încheiat în noaptea de marți, 19 martie spre miercuri 20 martie 2024, între statele Uniunii Europene și Parlamentul European reînnoiește pentru încă un an, începând din iunie, scutirea generală de taxe vamale acordată din 2022 Ucrainei pentru sprijinirea Kievului după invazia rusă. Cu toate acestea, Uniunea Europeană leagă această reînnoire de un „mecanism de salvgardare” care vizează produse „deosebit de sensibile”, inclusiv anumite cereale, dar nu grâul și orzul, așa cum au cerut deputații europeni.

Textul „prevede o frână de urgență pentru păsări de curte, ouă și zahăr”, precum și „ovăz, porumb și miere”, precizează Parlamentul European într-un comunicat. Importurile vămuite ale acestor produse vor fi astfel plafonate la nivelurile medii importate de Uniunea Europeană în 2022 și 2023, niveluri peste care taxele vamale vor fi reimpuse automat.

Fermierii europeni acuză afluxul de produse ucrainene de scăderea prețurilor locale, în special în țările riverane, și de concurență „nedreptă”, precum și nerespectarea anumitor standarde (dimensiunea fermelor, produse fitosanitare etc.). În timp ce, chiar și în timpul războiului, Ucraina păstrează capacități de producție agricolă imense, problema alimentează furia fermierilor din întreaga Uniune Europeană, în special în Polonia, unde fermierii nemulțumiți au blocat în ultimele săptămâni punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Germania.

Pentru a răspunde preocupărilor, Comisia Europeană a propus reînnoirea scutirii de taxe vamale, dar oferind „măsuri de remediere” care ar putea fi adoptate rapid în cazul unor „perturbări semnificative” pe piață, inclusiv în cazul în care aceasta privește doar „un singur stat membru”. Mai presus de toate, Bruxelles a propus să plafoneze automat importurile de păsări de curte, ouă și zahăr. Deputații europeni au votat masiv joia trecută pentru a cere extinderea acestui plafon la cereale (grâu, orz, ovăz, porumb), precum și la miere. Organizațiile agricole au criticat faptul că plafonul propus de Bruxelles corespundea volumelor mari din ultimii doi ani, aflate la originea crizei.

Ambasadorii celor Douăzeci și Șapte au deschis luni ușa limitărilor asupra anumitor cereale, unele state manifestându-și totuși rezervele, potrivit unor surse diplomatice. În negocierile finale, „deputații au obținut de la Comisie un angajament ferm de a acționa în cazul unei creșteri a importurilor de grâu din Ucraina”, pe baza monitorizării periodice, precizează Parlamentul European.

Acordul consolidează angajamentul continuu al Uniunii Europene alături de Ucraina” și, în același timp, „întărește măsurile de salvgardare care ar ușura presiunea asupra fermierilor din Uniunea Europeană dacă ar fi copleșiți de o creștere bruscă a importurilor”, a răspuns europarlamentarul leton Sandra Kalniete, raportor al textului. Această liberalizare a taxelor vamale „va permite în continuare Ucrainei să genereze propriile venituri din exporturile sale către UE, esențiale pentru susținerea economiei sale în circumstanțe extrem de dificile”, a amintit Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat de presă separat.

Acordul trebuie acum ratificat oficial de către cei Douăzeci și Șapte și de deputații europeni, în timpul sesiunii plenare de la sfârșitul lunii aprilie. Acesta va intra în vigoare pe 6 iunie, după expirarea scutirii de taxe vamale aflată în prezent în vigoare.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.