Sus

Uniunea Europeană: tensiuni în privința îngrășămintelor

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Uniunea Europeană: tensiuni în privința îngrășămintelor

Uniunea Europeană: tensiuni în privința îngrășămintelor

În cadrul unui consiliu informal ce a avut loc vineri, 16 septembrie 2022, la Praga, miniștrii europeni ai agriculturii au examinat măsurile de remediere a lipsei de îngrășăminte din cauza războiului din Ucraina.

Prețurile îngrășămintelor de sinteză (pe bază de azot, fosfor sau potasiu) s-au triplat în ultimul an și jumătate, ca urmare a întreruperilor de aprovizionare din Rusia, care a fost cel mai mare exportator mondial, și a creșterii prețurilor la gaze, esențiale pentru producția acestora. Deja împovărați de prețuri, fermierii se confruntă acum cu riscul penuriei: pentru a-și menține profitabilitatea, producătorii europeni și-au oprit producția de amoniac (obținut din gaze naturale), cu riscul de a amenința randamentele agricole în 2023. Comisia Europeană propune creșterea tarifelor la importul de amoniac și uree, „o măsură necesară pentru a ajuta producătorii de îngrășăminte și pentru a reduce prețurile”, potrivit comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Cei douăzeci și șapte vor decide oficial această idee luni, 26 septembrie 2022, la Bruxelles.

Ca și în cazul gazelor, Comisia dorește, de asemenea, să diversifice sursele de aprovizionare, în special printr-o cooperare sporită cu Canada, un mare producător de amoniac: Janusz Wojciechowski a anunțat că se va întâlni cu ministrul agriculturii canadian la sfârșitul lunii septembrie în Indonezia, în cadrul G20l.

Este nevoie urgentă de „măsuri care să le permită fermierilor să-și continue activitatea și pentru controlul prețurilor. Fie prețurile la gaze scad, fie fabricile de îngrășăminte continuă să se închidă”, a adăugat un oficial din Ministerul Agriculturii spaniol. „Riscul este ca fermierii să rămână fără îngrășăminte, să renunțe la anumite culturi sau să lase pământul în paragină”, a spus el.

La rândul său, ministrul român al agriculturii, Petre Daea a tras un semnal de alarmă: „Din cauza creșterii prețurilor la inputuri fermierii noștri sunt tot mai mult în imposibilitatea de a obține profit. Dacă nu luăm la timp măsuri serioase de susținere la nivel european, îi putem pierde, iar fără ei nu există hrană. Presiunea produselor din țări terțe reprezintă o provocare enormă pentru competitivitatea produselor europene și trebuie ca aceste produse să respecte aceleași standarde înalte aplicate de fermierii noștri. În plus, delocalizarea producției agricole europene va conduce la schimbări profunde privind mediul cu amprentă deosebită privind despăduririle”.

Dincolo de criza actuală, Madridul cere o strategie europeană ambițioasă, modelată după planul Uniunii Europene de a-și spori producția de semiconductori. „Ca și în cazul cipurilor, esențiale pentru industria noastră, putem vorbi de autonomie europeană doar dacă avem propria noastră producție de îngrășăminte, un element crucial pentru agricultură”, a declarat ministrul spaniol al agriculturii Luis Planas Puchades.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.