Ziua Grâului 2021 – Bucuria revederii
Agroind Cauaceu a organizat joi, 3 iunie, la Diosig, împreună cu partenerii săi, Promat Tășnad și Agrotex Carei, cea de-a XIV-a ediție a evenimentului „Ziua Grâului” în platforma demonstrativă de grâu, triticale, orz și orzoaică. Odată cu ridicarea mai multor restricții cauzate de pandemia de Covid-19, Ziua Grâului din acest an marchează un prim pas spre revenirea la normalitate. Evenimentul a avut în primul rând o încărcătură emoțională deosebită, pentru că cei peste 500 de fermieri și parteneri prezenți s-au putut revedea în platforma de la Diosig după doi ani, dat fiind că la evenimentul de anul trecut au fost prezenți doar organizatorii.
Cea mai grea platformă experimentală din ultimii 14 ani
Dan Corbuț, administratorul firmei Agroind Cauaceu, consideră extrem de dificilă pregătirea platformei experimentale: „Este primul eveniment de asemenea anvergură la nivel național organizat în anul 2021. Ne bucurăm că am reușit să-l organizăm, căci fermierii aveau nevoie să iasă, să socializeze și să vadă lucruri noi, și sper ca în viitorul apropiat să putem organiza în condiții mult mai propice astfel de evenimente. În acest an, realizarea acestei platforme a fost deosebit de grea, cea mai grea din punctul meu de vedere, pentru că am avut o toamnă foarte ploioasă, am reușit să semănăm abia după 20 noiembrie și nu am crezut în acel moment că vom reuși să aducem loturile de grâu la nivelul la care sunt azi. Putem spune că avem toate soiurile prezente în această platformă la producții situate undeva peste 7.500 – 8.000 kg la hectar. În primul rând, momentul semănatului a fost un adevărat chin, pentru că, repet, toamna a fost foarte ploioasă, am avut o răsărire destul de slabă în toamnă, dar, datorită potențialului acestor soiuri pe care le avem aici, în platformă, au înfrățit foarte bine în primăvară și în acest moment avem undeva la 650 – 700 de plante la metru pătrat.”
14 varietăți românești
Mihai Budai, specialistul Agroind Cauaceu a făcut, ca de fiecare dată, o scurtă prezentare a platformei: „În platformă avem 54 de varietăți de cereale păioase: două de orzoaică, trei de orz, două triticale, restul fiind grâu de toamnă, din care 14 varietăți sunt soiuri românești produse la stațiunea de cercetări Turda, Lovrin și Fundulea. Eu cred că aceste soiuri, inclusiv cele din Ungaria, fiind mai bine aclimatizate au trecut cu mult mai ușor peste stresurile termice la care au fost supuse în această primăvară timp de două luni. Însă, genetica superioară a soiurilor străine își spune cuvântul și, chiar dacă au trecut prin stresuri, dacă le-am ajutat cu produse speciale, vor depăși ca producție cu o tonă – o tonă și jumătate soiurile românești și maghiare.”
Plantele, slab dezvoltate din toamnă, au necesitat produse speciale
„Din cauza ploilor masive din toamnă, cca. 300 de litri, am reușit să înființăm această platformă doar la data de 18 – 19 noiembrie, aproape în condiții de noroi. La intrarea în iarnă, care nu a fost o iarnă în adevăratul sens al cuvântului, ci mai mult o primăvară rece, am intrat cu plantele în faza de 1 – 2 frunze și, în primăvară, am avut parte de o situație foarte gravă: am avut densitatea în loturi între 200 și 240 de plante la metru pătrat. A urmat o perioadă foarte grea în care am aplicat tehnologii de vârf ca să aducem din 200 de plante la 700 chiar 800 de spice la metru pătrat. Aceasta înseamnă că avem trei, chiar patru frați cu o dezvoltare egală cu cea a plantei mamă. Pentru aceasta au fost necesare cheltuieli în plus, produse speciale pe care le-am aplicat odată cu cele trei tratamente fitosanitare; este vorba despre produse pe bază de molecule organice, respectiv aminoacizi, chiar acizi humici, am aplicat hormoni de creștere și dezvoltare (auxină, giberelină, citochinină), am aplicat produse cu care să putem evita stresul termic, pentru că în lunile martie și aprilie, la fiecare trei – patru zile de 3 – 4°C noapte urmau episoade de -3 chiar -6°C, din nou, timp de trei – patru zile. Plantele au fost foarte slab dezvoltate din toamnă, așadar a trebuit să intervenim cu produse speciale care se regăsesc la firmele de pe piață: vorbim despre polietilen glicol și de acid beta hidroxibutiric. Am folosit aceste produse și am reușit ca din 200 de plante să facem 800 de spice la metru pătrat. Desigur, în toamnă am aplicat o cantitate mai mică de azot, respectiv doar 20 kg și 60 fosfor și potasiu, pentru a putea aplica în primăvară mai mult azot ca să susținem planta în necesarul ei. Am aplicat azotul în trei reprize: 40 kg azot nitric și amoniacal substanță activă împreună cu trioxid de sulf, oxid de calciu și oxid de magneziu; a doua aplicare a fost la două internodii, când am folosit 70 kg substanță activă azot din azot ureic, iar la frunza stindard am revenit cu un îngrășământ solid, ușor solubil, care a conținut azot amoniacal nitric și oxid de calciu magneziu, trioxid de sulf. A fost greu, dar am reușit. Vă mulțumesc și vă doresc să aveți producții bune și să aveți grijă, dacă vin ploile, să nu aveți boli foliare și la spic”, a mai declarat Mihai Budai.
Ca în fiecare an, loturile demonstrative conțin cele mai productive varietăți de cereale păioase de toamnă din portofoliul companiilor multinaționale și românești producătoare de sămânță: Ameropa, RAGT, Sumi Agro, Marton Genetics, Innvigo, Adama, Lidea, Timac Agro, Probstdorfer Saatzucht, Lebosol România, KWS, Naturevo, BASF, Syngenta, FMC, UPL, Donau Saat, Limagrain, Saatbau Linz, INCDA Fundulea, Tea Consulting, Nufarm, CICh, Azomureș, Holland Farming, Genezis, Peteka, Biocrop, SCDA Lovrin, Bayer, SCDA Turda, RWA, Corteva. Cât despre firmele producătoare/distribuitoare de utilaje, acestea au fost prezente în număr de 7: New Holland, SmartAgro Machines, PanAgroTeh, Ipso Agricultură, AgroComerț Holding, Titan Machinery și MEWI.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.