Sus

Bruxelles alocă 100 milioane de euro în plus pentru Europa de Est

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Bruxelles alocă 100 milioane de euro în plus pentru Europa de Est

Bruxelles alocă 100 milioane de euro în plus pentru Europa de Est

După o primă tranșă de peste 56 milioane de euro, Bruxelles ar putea acorda un nou ajutor celor cinci state atinse din plin de criza cerealelor din Ucraina. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercurea trecută deblocarea unei sume suplimentare de 100 milioane de euro pentru susținerea celor mai afectate țări de scăderea cursului cerealelor.

„Ne pregătim să prezentăm un al doilea pachet de sprijin financiar de 100 milioane de euro, în cadrul unei abordări comune europene”, a declarat Ursula von der Leyen într-un comunicat trimis celor cinci state membre ale Uniunii Europene afectate de această criză: România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria. Această suplimentare de fonduri va completă o primă tranșă de 56,3 milioane de euro acordată luna trecută pentru susținerea celor mai afectați agricultori, a precizat responsabila germană.

Ca urmare a războiului dus de Rusia în Ucraina, Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina. Blocul european se organizase pentru a permite Kievului să-și exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime din Marea Neagră cauzată de invazia rusă. Dar, în loc de un simplu tranzit, statele europene vecine au constatat că pe terenul lor se strâng stocuri de porumb, grâu sau floarea soarelui din Ucraina din cauza unor probleme logistice, ceea ce a făcut ca prețurile locale să scadă. Acest fenomen a determinat Polonia, Ungaria și Slovacia în special să interzică importurile de cereale din Ucraina pentru a-și proteja fermierii.

Accesul la piețele externe oferit Ucrainei de către Uniunea Europeană este „esențial pentru rezistența acesteia în fața războiului de agresiune al Rusiei”, susține Ursula von der Leyen în scrisoarea sa, a cărei copie a fost trimisă presei. Ea a reamintit, de asemenea, că tranzitul exporturilor ucrainene prin pământ european a făcut posibilă deservirea țărilor în curs de dezvoltare aflate în nevoie.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.