Sus

Numărul fermelor europene a scăzut dramatic în 15 ani

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Numărul fermelor europene a scăzut dramatic în 15 ani

Numărul fermelor europene a scăzut dramatic în 15 ani

Potrivit Eurostat, numărul fermelor din Uniunea Europeană a scăzut cu 37% în ultimii 15 ani. Cele mai afectate de această scădere sunt fermele specializate în creșterea animalelor.
În anul 2020, Uniunea Europeană număra 9,1 milioane de exploatații agricole, ceea ce înseamnă cu 37% mai puțin decât în 2005, potrivit cifrelor publicate de Eurostat în 3 aprilie 2023. Numărul fermelor mixte a scăzut cu 60% în 15 ani, iar cel al fermelor specializate pe creșterea animalelor a scăzut cu 45%. Și numărul fermelor specializate în culturi a scăzut, însă „doar” cu 15% în raport cu anul 2005.

În 2020, 58% din fermele europene sunt specializate în producția de culturi, 33% în culturi de câmp, 22% în arboricultură, fructe de pădure, viticultură, măslini sau alte culturi permanente și 2% în horticultură. 22% din structuri sunt specializate în creșterea animalelor, între care 9% în bovine. 19% din exploatații sunt ferme mixte.

Țările din Europa de Est, precum Bulgaria, unde producția de plante reprezintă 73% din suprafața agricolă utilizată (UAA), Ungaria (72%), România (67%), precum și câteva țări din jurul Mediteranei (în special Grecia, Malta și Croația) au o proporție ridicată a fermelor specializate în cultivarea plantelor. Fermele specializate în creșterea animalelor sunt mai concentrate în țările din nord-vestul Europei, precum Luxemburg (fermele reprezintă 82% din suprafața totală), Irlanda (79%) și Țările de Jos (58%).

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.