Sus

Câteva idei pentru utilizarea ChatGPT în fermă

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Câteva idei pentru utilizarea ChatGPT în fermă

Câteva idei pentru utilizarea ChatGPT în fermă

ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022 și de atunci a fost folosit de mulți utilizatori care au adresat inteligenței artificiale cele mai variate întrebări, de la rețete la sfaturi medicale, planuri de afaceri și scriere de text sau chiar cum se va sfârși lumea. Dar în sectorul agricol cum poate ajuta ChatGPT în viața de zi cu zi în cadrul fermei? Iată o listă cu câteva idei, dat fiind că inteligența artificială este un instrument foarte puternic și versatil, dar care are nevoie de creativitate umană pentru a găsi aplicații concrete.

Planificarea rotațiilor culturilor: Folosind informații despre necesitățile nutriționale ale plantelor și efectul rotației culturilor asupra solului, ChatGPT poate ajuta fermierii să planifice rotațiile optime. De exemplu, poate recomanda ce fel de culturi se pot planta succesiv pentru a maximiza beneficiile solului și a reduce presiunea bolilor și a buruienilor.

Definirea planului de fertilizare: explicând ChatGPT zona în care lucrați, tipul de sol (poate cu analize), culturile utilizate și speciile semănate, inteligența artificială vă poate sugera un plan de fertilizare. De asemenea, puteți aplica restricții, cum ar fi folosirea numai a îngrășămintelor organice sau respectarea unor plafoane specifice pentru unitățile de azot.

Redactarea proiectelor: atunci când trebuie să aplicați pentru o licitație sau să întocmiți un proiect pe care să îl prezentați unei bănci sau unui alt organism, ChatGPT poate dezvolta o idee de pornire prin scrierea unui proiect. Dar poate oferi și sugestii cu privire la îmbunătățirile de adus afacerii fermei.

Analiza imaginilor: având ChatGPT instalat pe smartphone, puteți face o fotografie și puteți cere sistemului să recunoască sau să numere obiecte. De exemplu, într-un depozit, făcând o fotografie, acesta poate număra produsele, împărțindu-le pe categorii. Sau poate număra semințele dintr-un spic de porumb. Dar este, de asemenea, posibil să încărcați eticheta unui produse de protecție a plantelor (sau să o fotografiați) și să puneți întrebări sistemului, fără a fi nevoie să căutați informațiile de interes în text.

Date despre prețuri și tendințe ale pieței: ChatGPT poate fi solicitat pentru informații despre prețurile produselor alimentare sau despre tendințele pieței. Un exemplu? Care sunt factorii de instabilitate pe piața cerealelor? Dacă ar izbucni un război între Israel și Iran, care produse alimentare ar avea prețurile majorate?

Achiziții de materiale și echipamente: ChatGPT poate analiza date istorice privind utilizarea materialelor și echipamentelor agricole (cu condiția ca datele să fie prezente în format digital în fermă) pentru a prezice nevoile viitoare de achiziție. De exemplu, poate sfătui fermierii când să comande semințe, îngrășăminte sau alte materiale agricole pentru a se asigura că sunt disponibile la momentul potrivit în timpul sezonului de plantare sau de recoltare.

Pe scurt, ChatGPT, ca și alte instrumente de inteligență artificială, are potențialul de a ne face viața mai ușoară în fermă, optimizând afacerea și oferind analize și idei noi. Important este să-l utilizați cu înțelepciune, evitând să luați informațiile pe care le oferă la valoarea nominală. În plus, este necesar să stabilim un dialog real, pentru că doar cunoscându-ne mai bine inteligența artificială este capabilă să ne ajute.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.