Sus

Europa se pregătește de alegeri pentru Parlamentul European

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Europa se pregătește de alegeri pentru Parlamentul European

Europa se pregătește de alegeri pentru Parlamentul European

Cum se va schimba agricultura europeană după alegerile din iunie? În perioada 6 – 9 iunie 2024, în Europa, va avea loc votul pentru reînnoirea Parlamentului Uniunii Europene. În România, alegerile europene au loc duminică, 9 iunie 2024. Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00-22.00.

În total, vor fi aleși 720 de europarlamentari (cu cincisprezece mai mulți decât în ultimul mandat), dintre care patruzeci și opt de membri vor fi numiți în Comagri, adică comisia parlamentară care se ocupă de agricultură și al cărei rol este deosebit de important pentru că tocmai aici este analizat în detaliu fiecare dosar agricol înainte de a fi adoptat de Parlamentul European.

Noua Politică Agricolă Comună, PAC 2028-2034, va fi cu siguranță unul dintre subiectele principale, și pentru că constituie cel mai important capitol de cheltuieli din întregul buget al Uniunii Europene. De altfel, după alegerile europene vor începe consultările pentru noul plan PAC, care va dura șapte ani. Este vorba despre o nouă Politică Agricolă Comună care va trebui să facă față principalelor critici aduse actualei PAC în capitalele europene de mii de fermieri în ultimele luni.

Sub lupă se află dosarele nefinalizate care privesc sectorul primar în această legislatură, precum revizuirea legislației europene privind materialul de reproducere a plantelor, noul regulament european privind noile tehnici genomice, propunerea de regulament privind transportul animalelor de fermă, propunerea de directivă europeană privind protecția pădurilor și biodiversitatea, propunerea de directivă europeană privind protecția apelor subterane de poluarea externă și directiva europeană privind protecția solului.

Cum sunt aleși europarlamentarii?
La fiecare cinci ani, cetățenii europeni își aleg reprezentanții în Parlamentul European într-un singur tur. La începutul lunii iunie vor fi aleși 720 de europarlamentari (cu cincisprezece mai mult decât pentru mandatul precedent). Distribuția locurilor depinde de populația fiecărei țări. Germania, cea mai populată țară, va avea 96 de europarlamentari și țări mai mici, precum Malta, doar șase. România va avea 33 de europarlamentari, la fel ca la alegerile anterioare.

Fiecare țară este liberă să stabilească un prag electoral. După alegeri, europarlamentarii vor trebui să aleagă noul președinte al Comisiei Europene la propunerea Consiliului. Vor forma noi grupuri politice. Fiecare grup trebuie să aibă cel puțin douăzeci și trei de deputați din cel puțin șapte țări diferite. Parlamentul European are trei roluri principale. Un rol legislativ: discută, modifică și votează textele propuse de Comisie, împreună cu Consiliul. Se pronunță asupra acordurilor internaționale și extinderilor. De asemenea, are un rol de monitorizare și un rol bugetar (buget anual și multianual).

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.