Sus

Continuă acordul exporturilor de cereale din Marea Neagră

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Continuă acordul exporturilor de cereale din Marea Neagră

Continuă acordul exporturilor de cereale din Marea Neagră

ONU a estimat că acordul internațional privind exportul de cereale din Ucraina, care a contribuit din vara trecută la atenuarea unei crize alimentare globale, ar trebui să continue și după 18 martie 2023, chiar dacă Rusia a redus durata la jumătate. „Acordul de cereale continuă deocamdată”, a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres, marți, 14 martie 2023, în conferința de presă de la sediul ONU din New York. Presat de întrebări cu privire la reînnoirea până sâmbătă a acestei „Inițiative pentru cereale de la Marea Neagră” parafată în iulie și reînnoită în noiembrie între Rusia, Ucraina, Turcia și ONU, Stéphane Dujarric a răspuns: „Facem totul pentru a asigura continuitatea acordului”. „În ceea ce ne privește, acordul și inițiativa continuă” și „contactele continuă”, a adăugat, prudent, diplomatul.

După consultările de luni, 13 martie, la Geneva, ministrul adjunct de externe rus Serghei Vershinin a asigurat că „nu se va opune unei noi prelungiri a Inițiativei Mării Negre după expirarea celui de-al doilea mandat, pe 18 martie, dar numai pentru 60 de zile. Textul inițial prevede reînnoirea tacită la fiecare 120 de zile. Această inițiativă parafată în iulie prevede „prelungirea automată pentru aceeași perioadă (de 120 de zile) cu excepția cazului în care una dintre părți îi notifică celeilalte intenția de a o rezilia sau modifica”. Prin înjumătățirea duratei sale, Moscova se plânge de fapt că un al doilea acord paralel pentru a facilita propriile exporturi de îngrășăminte are mult mai puțin succes decât „Inițiativa” și îi acuză pe aliații occidentali ai Kievului că îl blochează.

De luni, ONU repetă că face totul pentru a salva un mecanism care a făcut posibilă distribuirea a zeci de milioane de tone de cereale pe piețele mondiale și pentru a calma creșterea prețurilor apărută odată cu invazia Ucrainei din 24 februarie 2022. Dar Kievul a denunțat anunțul Rusiei de la Geneva, acuzând-o că „contrazice” Inițiativa Mării Negre pasând mingea în terenul Ankarei și a Națiunile Unite, „garanții” acesteia. Rusii sunt supărați pentru rezultatele slabe ale acordului cu ONU privind propriile exporturi de cereale și în special de îngrășăminte.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a numit marți pe vinovați, potrivit opiniei sale: „Suntem sensibili la eforturile ONU, ale secretarului său general în persoană […]. Dar domnul (Antonio) Guterres nu a reușit să spargă zidul ridicat de Occident.” Punctele de blocare pentru Moscova includ: plăți bancare, logistica transportului, asigurările, dezghețarea activităților financiare și furnizarea de amoniac prin conducta Togliatti-Odessa, potrivit unui negociator rus.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a recunoscut că, în ciuda „progreselor semnificative”, au rămas „obstacole”, inclusiv „în ceea ce privește sistemele de plată”.

Acordul asupra cerealelor a contribuit la atenuarea crizei alimentare globale declanșate de războiul din Ucraina, unul dintre cei mai mari producători ai lumii. Aproximativ 24,3 milioane de tone de cereale au părăsit porturile sale din iulie 2022 încoace.

Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM) este pe punctul de a închiria o navă pentru a transporta peste 34.000 de tone de produse folosite pentru îngrășăminte de la gigantul rus Uralchem-Uralkali, din Letonia în Kenya, la cererea Nairobi, a declarat o purtătoare de cuvânt pentru AFP. PAM transportase deja 20.000 de tone de produse donate de Uralchem-Uralkali în Malawi. „Inițiativa privind cerealele Mării Negre, precum și protocolul înțelegerii privind exportul de alimente și îngrășăminte rusești, sunt esențiale pentru securitatea alimentară globală, în special în țările în curs de dezvoltare”, a conchis Stéphane Dujarric.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.