Sus

Europa este puternic afectată de secetă

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Europa este puternic afectată de secetă

Europa este puternic afectată de secetă

Seceta severă a lovit anul acesta numeroase țări ale Uniunii Europene și s-a agravat la începutul lunii august, concluzionează un raport al Comisiei Europene publicat în 23 august 2022. Potrivit acestui raport, 47% din teritoriul Uniunii Europene este în stare de alertă de secetă, „cea mai gravă din ultimii 500 de ani”.

Seceta care a lovit numeroase țări ale UE s-a extins în primele zece zile ale lunii august: „Regiunile deja atinse de secetă în primăvara anului 2022 (de exemplu, nordul Italiei, sud-estul Franței, unele regiuni din Ungaria și România) sunt cele în care condițiile se agravează”, precizează raportul. Comisia Europeană estimează că anomaliile de umiditate a solului rămân „net negative în majoritatea Europei” din cauza lipsei precipitațiilor și a valurilor de căldură din ultimele luni.

Prin urmare, vegetația este grav afectată. Stresul hidric și stresul termic extrem au redus considerabil randamentele principalelor culturi de vară. În cadrul ultimelor prognoze de randament, Comisia Europeană a reconsiderat în scădere cele de porumb, soia și floarea-soarelui. Temperaturile ridicate cresc evapotranspirația și declanșează un necesar de apă mai mare, „contribuind astfel considerabil la creșterea severității secetei”, se mai arată în raport.

Debitele fluviale sunt afectate în toată Europa: „Rinul are scăderi de nivel de la moderate la severe. Condiții critice și avertismente au fost semnalate și în Țările de Jos, cu un impact semnificativ asupra sistemelor de distribuție a apei, stabilității digurilor și navigației comerciale”. Între 11 și 17 august 2022, numeroase regiuni ale Europei au avut parte de precipitații, evenimente ce pot contribui la atenuarea condițiilor de secetă. Totodată, în unele regiuni, furtuni violente sau extreme au limitat efectele benefice ale ploii. „Au fost semnalate pagube și pierderi suplimentare din cauza acestor evenimente extreme.

Comisia prevede, pentru majoritatea teritoriului european, condiții apropiate de cele normale între lunile august – octombrie 2022: „S-ar putea să nu fie suficient pentru recuperarea completă a deficitului acumulat în mai mult de șase luni, dar va atenua condițiile critice din multe regiuni europene și sectoare afectate”, se arată în raport.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.