Sus

Explodează prețurile europene la grâu, porumb și rapiță!

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Explodează prețurile europene la grâu, porumb și rapiță!

Explodează prețurile europene la grâu, porumb și rapiță!

Prețurile cerealelor au atins azi dimineață niveluri record pe piața europeană, cu un vârf de 344 euro pentru tona de grâu la bursa Euronext.

Prețurile la grâu și porumb, la care Ucraina este al patrulea exportator mondial, au crescut încă de la deschiderea pieței, petrecută la câteva ore de la invazia rusească în Ucraina. Recordul precedent data din 24 noiembrie 2021, când tona de grâu a atins 313,5 euro. Fără să atingă aceste niveluri fără precedent, și prețul porumbului a crescut la 304 de euro pe tonă (280 de euro la deschidere). Pe piața europeană, recordul anterior al porumbului datează din 4 august 2021 când a atins 320 de euro.

Consecințele atacului lansat peste noapte de Rusia sunt încă greu de prezis pentru piețele agricole. Ucraina este al șaptelea producător mondial de grâu, în timp ce Rusia ocupă primul loc în clasamentul volumelor exportate. Jack Scoville, de la Price Futures Group a comentat că „este o zi foarte bună pentru grâu, dar nu și pentru restul lumii”. „Există toate motivele să credem că prețul grâului va rămâne ridicat în fața tensiunilor care persistă în jurul Ucrainei”, a mai afirmat el. După invazia rusă în Crimeea, în 2014, prețurile au crescut cu 15-20% pe piețe, iar luptele s-au limitat în principal la Donbas, care nu este o regiune agricolă mare și criza a rămas în acea zonă.

La rândul său, Confederația Agricolă Italiană, Coldiretti, a fost alarmată joi de creșterea prețurilor la grâu. Italia importă 64% din grâul său (pentru producția de pâine și biscuiți) și 53% din porumb (pentru creșterea animalelor). Ucraina reprezintă 20% din importurile de porumb ale Italiei și 5% din importurile de grâu. „Războiul agravează problemele sectorului agricol național, care suferă deja de efectele volatilității prețurilor, în timp ce Italia este o țară cu un deficit mare în anumite sectoare”, a spus președintele Coldiretti, Ettore Prandini, într-un comunicat.

Prețurile cerealelor au fost foarte mari încă din vara lui 2021 și după redresarea economică post-covid: pe piața europeană, grâul, în special, nu a mai scăzut sub 250 de euro pe tonă de la sfârșitul lunii septembrie.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.